Потреблението на петрол в света ще бъде стабилно до 2030

...
Потреблението на петрол в света ще бъде стабилно до 2030
Коментари Харесай

Лукойл прогнозира рязък спад на търсенето на нефт след 2030 г., но цената му ударно ще расте

Потреблението на нефт в света ще бъде устойчиво до 2030 година, сподели вицепрезидент на съветската петролна компания " Лукойл " Леонид Федун, при представянето на отчета на компанията - " Перспективи за развиване на международната енергетика до 2050 година ".

Според оценките на компанията, постоянното ползване на петрол ще бъде последвано от внезапен спад в Европа, а от 2035 година - и в Съединени американски щати и Китай, написа Интерфакс.

В същото време Федун отбелязва, че търсенето на нефт няма да бъде задоволено от съществуващите до момента планове. " Петролната промишленост е мощно недофинансирана ", акцентира Федун.

" Недостатъчното вложение в петролната промишленост може да докара до трагично повишаване на цените на петрола ", счита мениджърът.

" Световната общественост е изправена пред съществено предизвикателство, обвързвано, от една страна, с нуждата да се обезпечи възходящото население на Земята с налична сила, а въпреки това, с нуждата от понижаване на излъчванията на парникови газове, с цел да се ограничи покачването на световната температура ", се споделя в прогнозата на компанията.

Пандемията на ковид и енергийната рецесия от 2021 година демонстрираха какъв брой значимо е да се обезпечи устойчиво доставяне с изкопаеми горива, считат от " Лукойл ".

" Високото равнище на енергийно неравноправие усложнява процеса на декарбонизация на международната стопанска система. Разликата в потреблението на сила на човек от популацията сред развитите и разрастващите се страни остава висока, макар известно понижаване през последното десетилетие ", се споделя в документа.

" Постигането на въглеродна индиферентност ще изисква колосални вложения в енергийния бранш, няколко пъти по-големи от тези през последните години. Необходимостта да се обезпечи възвръщаемост на тези вложения, от своя страна ще докара до по-високи енергийни разноски за потребителите ", предизвестяват от петролната компания.

Високата инфлация понижава достъпността до сила за популацията в света като цяло и той може да се сблъска с " трагично повишаване на цените на петрола до 2050 година ", съобщи вицепрезидентът на " Лукойл " Леонид Федун.

Петролната компания е изготвила три " сюжета " за развиване на енергетиката в света до 2050 година, само че съгласно прогнозите и в трите сюжета, цената на петрола ще надвиши 100 $ за барел, написа ТАСС.

Според " еволюционния " сюжет, цената на петрола ще доближи 128 $ за барел, като се вземе поради инфлационният фактор и въвеждането на квоти за излъчванията на производителите.

При " равновесния " сюжет, цената ще бъде към $197 за барел. А при сюжета " Трансформация ", цената на петрола ще скочи до $380 за барел.

" Лукойл " предвижда цена на петрола от $60 за барел следващата година

В момента свободният индустриален потенциал на " Лукойл " е към 30 хиляди барела на денонощие

Настъпването на оптималния вид на цените на нефта може да стане и преди 2050 година, в случай че казусът с незадоволителните вложения в създаването на залежи и добива на петрол продължи, счита Федун.

И при трите сюжета, инфлацията заема " лъвския къс " в нарастването на цените на нефта.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР