Потреблението на нелегални цигари в България намалява, като делът на

...
Потреблението на нелегални цигари в България намалява, като делът на
Коментари Харесай

Нелегалните цигари намаляват, приходите от акцизи достигат 2.5 млрд. лв

Потреблението на незаконни цигари в България понижава, като делът на противозаконния пазар се свива до 4.4%, което е най-ниската цифра до момента и една от най-ниските в Европейския съюз.
Нелегалните цигари понижават с 2.2% на годишна база и с 0.9% на тримесечна през последните 3 месеца на 2018 година Това демонстрират резултатите от обичайното тримесечно проучване на самодейността „ Срещу противозаконната търговия на цигари “, показано пред премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, финансовия министър Владислав Горанов и основния прокурор Сотир Цацаров.
Проучването обгръща 20 огромни български града, в които е съсредоточено половината население на страната ни. Анализът е на база общо 5800 кутии цигари. Направена е и фокус-извадка в 6 града, където са регистрирани 700 празни кутии.
В България потреблението на противозаконни цигари е доста по-ниски по отношение на останалите страни от Европейски Съюз. Средното ползване на незаконен тютюн в Европейски Съюз е към 10%.
В кои градове пушат най-вече противозаконни цигари?
Обичайно най-високият дял на контрабандните цигари е в пограничните региони. Около 1/3 от цигарите в Свиленград са противозаконни. Хасково, Плевен и Велико Търново също имат високи равнища на противозаконни цигари, като в Плевен делът им е скочил до 10% за последната година. Увеличава се и делът на цигарите, влезнали от Сърбия.
В Перник, Благоевград, Димитровград и Сандански потреблението на противозаконни цигари понижава, а в Дупница и Монтана се усилва.
Русе, София, Варна, Враца, Шумен, Сливен използването на противозаконни тютюневи артикули е по-висока от междинното за 2018 година
Властите са мощно ангажирани в битката против незаконната търговия с цигари, което си проличава и по приходите от акцизи от тютюневи артикули. За 2 години те се покачват с 232 млн. лв., като през 2018 година доближават 2.536 милиарда лв.. Около 49% от всички акцизни доходи в бюджета идват от тютюневи артикули.
„ Приходите стават над 3 милиарда, в случай че се добави и ДДС-то. Това са към 10% от всички данъчни доходи за страната “, показва Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система, който има свое изследване за търговията с контрабандни цигари.
От ИПИ са интервюирали 5200 души в страната и регистрират 5.6% незаконна търговия. По техни данни 250 000 пушачи (11.7% от всички) са склонни да използват незаконни тютюневи артикули. Ганев предизвести, че внезапни промени в законодателството елементарно могат да тласнат тези хора към противозаконните цигари.
Основната причина, заради която българите протягат ръка към контрабандните цигари, остава икономическа. „ Ценовата досегаемост на цигарите у нас е 1.6-1.7 пъти по-малка от тази в Европа. Въпреки че акцизите ни са по-ниски, когато съпоставим приходите, при нас цигарите остават по-недостъпни “, уточни Ганев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР