Потреблението на кафе в Китай нараства бързо, стимулирайки ожесточена конкуренция

...
Потреблението на кафе в Китай нараства бързо, стимулирайки ожесточена конкуренция
Коментари Харесай

Жаждата за кафе на Китай поражда жестока конкуренция сред кафенетата

Потреблението на кафе в Китай нараства бързо, стимулирайки яростна конкуренция сред локални и задгранични вериги, предлагащи горещата напитка, които през последните месеци отвориха в страната хиляди заведения, надминавайки броя на кафенетата в Съединени американски щати, оповестява Българска телеграфна агенция.

Анализаторите чакат възходящата жадност за кафе на Китай да бъде основен мотор на бъдещото търсене на зърната, защото кафенетата се уголемяват оттатък Пекин и Шанхай до десетки приблизително огромни градове.

Нарастващото търсене на кафе в Китай е опция за интернационалните вериги като " Старбъкс " (Starbucks) и " Тим Хортънс " (Tim Hortons), които влагат съществено в Китай, макар че са изправени пред сериозната конкуренция на бързо разрастващите се локални марки.

Данни от Международната организация за кафето, изпратени до Ройтерс, демонстрират, че потреблението на кафе в Китай е повишено с 15 на 100 през годишния сезон, завършил през септември, по отношение на предходния цикъл до 3,08 милиона торби.

" Китайският консуматор от ден на ден възприема западния жанр на живот и кафето явно е една от напитките, които съставляват тази наклонност ", споделя Джейсън Ю, ръководещ шеф за Китай на компанията за пазарни изследвания " Кантар уърлдпанел " (Kantar Worldpanel).

Броят на марковите кафенета в Китай е повишен със зашеметяващите 58 % през последните 12 месеца до 49 691 обекта, съгласно " Алегра груп " (Alegra Group), компания, която следи растежа на веригите за кафе.

Има жестока конкуренция сред локалните и интернационалните вериги, разяснява Матю Бари, анализатор на напитките за " Юромонитор " (Euromonitor). По думите му всеки се пробва да грабне, колкото може по-голям дял от растящия пазар.

" Алегра груп " пресмята, че китайската " Лъкин кофи " (Luckin Coffee) е отворила 5059 заведения през последните 12 месеца, до момента в който друга китайска верига, " Коти кофи " (Cotti Coffee) - 6004 обекта.

" Мащабът на опциите е подобен, че и двете (местни и интернационалните вериги - бел. ред.) ще би трябвало да бъдат доста нападателни, с цел да се изправят против съперниците, и мисля, че това би трябвало да обезпечи в действителност динамичен пазар през идващите няколко години ", отбелязва Бари.

Базираната в Съединени американски щати " Старбъкс " отвори 700 кафенета в Китай през последната година и съобщи, че е на път да ръководи към 9000 в страната до 2025 година, до момента в който канадската " Тим Хортънс " възнамерява да има 3000 обекта в страната след четири години.

Превземането на пазарен дял е една от главните цели на " Лъкин ", осведоми основният изпълнителен шеф Джин Гуо при оповестявнаето на облагата на компанията за третото тримесечие.

По думите на Джейсън Ю откриването на кафенета към този момент се случва и в по-малките градове в Китай, всеки от които има милиони поданици. " На процедура това значи, че на тези места към момента има доста огромно поле за растежа на веригите за кафе ", добавя той.

Щастливи производители

Развитието е добра вест за производителите на кафе, които към този момент се възползват от високите цени, открили се вследствие на неприятното време в някои райони. Фючърсите за кафе арабика се търгуват покрай най-високото равнище от осем месеца, до момента в който кафето робуста миналата седмица достигна най-високото си равнище от 15 години.

Китай внася кафе най-много от Африка и Южна Америка.

Бразилската група за експорт на кафе " Секафе " (Cecafe) съобщи, че доставките за Китай съвсем ще се утроят през 2023 година, надмивайки за първи път прага от 1 милион торби, което ще направи страната осмия по величина пазар в света. 

Министерството на земеделието на Съединени американски щати планува Китай да употребява 5 милиона торби кафе през новия сезон (2023/24), което ще го направи седмият максимален консуматор в света.

Потреблението на кафе в Китай към момента бледнее спрямо най-големите консуматори Съединени американски щати и Бразилия, където се изпиват по над 20 милиона торби годишно. Но възходящото търсене алармира, че Китай претърпява културна смяна, сходна на други обичащи чая азиатски страни, в това число Япония и Южна Корея.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР