Потреблението на домакинствата в България се е увеличило с 11.1%

...
Потреблението на домакинствата в България се е увеличило с 11.1%
Коментари Харесай

Домакинствата са увеличили потреблението с 11% за година

Потреблението на семействата в България се е нараснало с 11.1% през второто тримесечие на годината по отношение на година по-рано. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Това звучи разумно на фона на оповестените неотдавна данни, че междинната заплата за същия интервал се е нараснала с 9.9%.

Какво се използва

Потреблението на съществени хранителни артикули приблизително на човек от домакинство през второто тримесечие не се трансформира значително по отношение на същото тримесечие на 2016 година. Увеличава се потреблението на яйца, прясно мляко и плодове. Намалява потреблението на самун и хлебни произведения, месо, кисело мляко, сирене, картофи и зрял боб. Без смяна остава потреблението на зеленчуци и месни творби.

Общият разход на член на домакинство е 1 195 лева В структурата на общия разход с максимален условен дял са разноските за храна (32.5%), следвани от разноските за жилище (16.4%), налози и обществени осигуровки (13.6%) и разноските за превоз и известия (11.3%).

Спрямо второто тримесечие на 2016 година относителният дял на разноските за храна и безалкохолни питиета понижават с 0.7 процентни пункта, а делът на разноските за налози и обществени осигуровки се усилва с 1.4 процентни пункта.

Като безспорни стойности по отношение на година по-рано всички разноски приблизително на член на домакинство се усилват. В процентно изражение максимален растеж има в групата на разнообразните артикули и услуги - от 42 на 54 лева (с 27.8%), следвани от тези за превоз и съобщения- от 122 на 135 лева (с 11.2%). Разходите за опазване на здравето за година порастват с 11.1% - от 63 на 69 лева на човек от домакинство, а тези за разноските за жилището - вода, ток, обзавеждане и други - с 9.6% до 196 лева За храна и безалкохолни питиета през второто тримесечие се харчат с 8.6% повече на годишна база или приблизително по 388 лева на човек от домакинство. За алкохол и цигари също се харчи повече - с 4.3% до 53 лева на човек.

Вдига се делът на заплатата в приходите

Общият приход приблизително на човек от домакинство през второто тримесечие е 1 355 лева и по отношение на същия интервал на 2016 година се покачва с 9.4%.

В структурата на общия приход с най-голям условен дял по традиция e приходът от работна заплата (56.7%), следван от приходите от пенсии (26.3%), от независима претовареност (6.8%) и от обществени компенсации и помощи (3.4%). Спрямо година по-рано относителният дял на прихода от работна заплата се усилва с 1.9 процентни пункта, а приходът от пенсии понижава с 3 процентни пункта.

Относителният дял на паричния приход на семействата в общия приход е 99%, а делът на прихода от натура е 1%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР