Потребителското доверие в България се увеличи с 6,7 пункта в

...
Потребителското доверие в България се увеличи с 6,7 пункта в
Коментари Харесай

Българите готови да харчат повече, вярват, че високите цени си отиват

Потребителското доверие в България се усили с 6,7 пункта при започване на 2024 година спрямо предходното проучване през октомври 2023-а. То е към този момент на равнищата, на които е било през 2019 година, т.е. преди пандемията, войната в Украйна и огромната инфлация, демонстрират новите данни на Национален статистически институт.
 
Освен това този оптимизъм идва през първия месец на годината, който всекидневно се счита за сложен от финансова позиция поради множеството разноски по новогидишните и коледните празници. Общата оценка за икономическото развиване в страната през последните 12 месеца също се усъвършенства очевидно, упованията за идната една година са надалеч по-оптимистични от преди, сочат данните.
 
 МОЛ МОЛ Източник: Zonanews
Подобрение има, само че малко по-леко и в оценката на хората за финансовото положение на личните им семейства и опциите да се икономисват пари. Същото важи и за прогнозите за близкото бъдеще. Всичко това е обвързвано с вярването, че лудите цени са си отишли и ще продължат да падат.
 
 Пари, банкноти, български левове Пари, банкноти, български левове Източник: Zonanews
Според данните от анкетата потребителите считат, че инфлацията у нас доста е намаляла, като този тренд е почнал още в средата на 2022 година По същото време се ускоряват прогнозите, че в идващите 12 месеца повишаването ще намалее до общоприетите 1-2% годишно.
 
На процедура сега инфлационните упования на българина за идващите 12 месеца са равни на тези, които е имал през 2015-2016 година, и даже са още по-оптимистични. Но повишаването и за двете години тогава беше 1,4%, до момента в който сега е 4,7%, и то единствено по отношение на година по-рано. Цените в действителност падат, само че темповете, с които това става в България, са надалеч по-бавни от тези в еврозоната.
 
 Еврозона Еврозона Източник: Zonanews
В Европейски Съюз има към този момент страни, в които през последните месеци бележат дефлация на годишна база като да вземем за пример Белгия и Дания. Заради този оптимизъм при започване на 2024 година за първи път се трансформират много мощно настройките за по-големи разходи.
 
Намеренията за пазаруване на кола, жилище или най-малко за огромен ремонт на дома внезапно се усилват, откакто бяха намалели през 2023 година В момента те се приближават до равнищата си от 2019 година
 
Един от въпросите на допитването е за предстоящото равнище на безработицата в страната и персонално дали интервюираният мисли, че може да остане без работа през идващите 12 месеца. Резултатът е, че хората не чакат утежняване на трудовия пазар.
 
 Безработица Безработица Източник: Zonanews
Същият оптимизъм се усеща и в публикувания в понеделник разбор на обявите за работа. Месечният им обзор демонстрира, че за първи път от 12 месеца насам има леко нарастване на обявите за търсене на чиновници в IT бранша, без значение че на годишна база към момента има спад от 12% при тях.
 
От данните излиза наяве и че опазването на здравето и фармацията са единственият бранш, в който въобще няма спад на офертите за работа - те не престават да бележат растеж и на годишна, и на месечна база.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР