Потребителските цени в САЩ се повишиха през миналия месец, което

...
Потребителските цени в САЩ се повишиха през миналия месец, което
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ отново се повиши през февруари като последен знак, че ценовият натиск остава висок

Потребителските цени в Съединени американски щати се покачиха през предишния месец, което е знак, че инфлацията остава непрекъснато предизвикателство за Федералния запас и за акцията за преизбиране на президента Джо Байдън , които разчитат на устойчиво намаляване на ценовия напън през тази година, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Цените се покачиха с 0,4% от януари до февруари, което е нарастване по отношение на 0,3% през предходния месец. В съпоставяне с предходните 12 месеца потребителските цени набъбнаха с 3,2% през предишния месец, което е по-бързо от януарския годишен ритъм от 3,1%.

Като се изключат променливите цени на храните и силата , така наречен базисни цени също се покачиха с 0,4% от януари до февруари, което съответствува с нарастването от предходния месец и е по-бърз ритъм, в сравнение с подхожда на задачата на Фед от 2% . Базисната инфлация се следи изключително деликатно, защото нормално дава по-добра визия за това накъде евентуално ще се насочи инфлацията .

Възприятията на гласоподавателите за инфлацията сигурно ще заемат централно място в тазгодишните президентски избори. Въпреки здравословния пазар на труда и рекордно високия пазар на акции социологическите изследвания демонстрират, че доста американци упрекват Байдън за почналия през 2021 година скок на потребителските цени . Въпреки че инфлационният напън доста отслабна , междинните цени остават много над нивото отпреди три години.

Общата инфлация се е намалила от пика от 9,1% през юни 2022 година, въпреки че в този момент тя отслабва по-бавно, в сравнение с напролет и лятото на предходната година. Цените на някои артикули – от уреди и мебели до използвани коли – в действителност спадат, откакто запушените вериги за доставки по време на пандемията бяха довели до повишаване на цените . На комерсиалните площадки има повече нови коли и електроника по рафтовете на магазините. За разлика от тях цените на храната в заведенията за хранене, ремонта на колите, болничните грижи и други услуги към момента се покачват по-бързо, в сравнение с преди пандемията. Застраховките за коли са се нараснали, отразявайки възходящите разноски за ремонт и замяна на коли. И откакто внезапно покачиха заплатите на медицинските сестри и другия извънредно издирван личен състав, лечебните заведения трансферират по-високите си разноски за заплати върху пациентите под формата на по-високи цени.

В речта си „ За положението на съюза “ предходната седмица Байдън посочи стъпките, които е подхванал за понижаване на разноските, като да вземем за пример ограничение на цената на инсулина за пациентите на Medicare. Президентът също по този начин разкритикува доста огромни компании за това, че се занимават с „ подбиване на цените “ и по този начин наречената „ стесняване на цените “, при което компанията понижава количеството на продукта в опаковката, вместо да увеличи цената. Байдън акцентира:

„ Твърде доста корпорации покачват цените, с цел да усилят облагите си, като желаят от ден на ден и повече за все по-малко. “

Миналата седмица ръководителят на Фед Джером Пауъл алармира в показанията си пред Конгреса, че централната банка е все по-близо до понижаване на лихвите . След съвещанието си през януари представителите на Фед обявиха в изказване, че се нуждаят от „ по-голяма убеденост “ , че инфлацията непрекъснато спада до целевото им ниво от 2%. Оттогава насам няколко от ръководителите на ФЕД обявиха, че съгласно тях цените ще продължат да се намаляват. Една от аргументите съгласно тях е, че потребителите от ден на ден се опълчват на по-високите цени, като търсят по-евтини други възможности .

Повечето икономисти чакат първото понижение на лихвите от страна на Фед да се случи през юни, макар че е допустимо и през май. Когато Фед понижи главния си лихвен %, с течение на времето той понижава разноските по заеми за ипотеки , заеми за коли, кредитни карти и бизнес заеми.

Един от факторите, които биха могли да задържат инфлацията на високо ниво , е към момента стабилната стопанска система. Въпреки че множеството икономисти чакаха предходната година да настъпи криза, наемането на личен състав и растежът бяха мощни и остават здравословни. Според клона на Федералния запас в Атланта стопанската система се е разширила с 2,5% през предходната година и може да нарасне с почти същия ритъм през първите три месеца на тази година.

Миналата седмица Министерството на труда заяви, че през февруари работодателите са основали 275 000 нови работни места , което е последният от серията постоянни растежи в наемането на личен състав , а равнището на безработица остава под 4% за 25-и следващ месец. Това е най-дългата сходна серия от 60-те години на предишния век насам. Въпреки това нивото на безработица се увеличи от 3,7 % на 3,9 %, а растежът на заплатите се забави. И двете трендове биха могли да накарат Фед да се усеща по-уверен, че стопанската система се охлажда , което би могло да спомогне за задържане на спадащата инфлация и да накара централната банка да стартира да понижава лихвените проценти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР