Инфлацията продължава да се покачва в Аржентина с наближаването на президентските избори

...
Потребителските цени в Аржентина скочиха с 12,4 процента през август
Коментари Харесай

Потребителските цени в Аржентина скочиха с 12,4 процента през август в сравнение с предходния месец, най-високият процент от февруари 1991 г. насам – висока стойност, която може да повлияе на предстоящите президентски избори в страната състезание.

Годишният процент на инфлация в Аржентина се повиши до 124,4 процента, според данни, публикувани от правителствената статистическа агенция INDEC в сряда.

Експертите казват, че тези цифри ще накарат управляващата лявоцентристка коалиция да премине в отбрана с наближаването на общите избори на 22 октомври.

Аржентина страда от галопираща инфлация от години, но август отбеляза първия път от повече от две десетилетия, когато месечният процент достигна двуцифрено ниво, явление, което вероятно ще се повтори през септември, според икономисти.

На фона на рязкото покачване на потребителските цени министърът на икономиката Серхио Маса се опитва да убеди аржентинците да го изберат за президент.

Но Хавиер Милей – самоопределящ се като „анархо-капиталист“ и десен популист, който разтърси политическата система на Аржентина, като получи най-много гласове на националните първични избори миналия месец – изглежда е фаворит за победа.

>


„Това е числото, което обобщава трагедията, оставена от Маса“, написа в социалните медии Патриша Булрих, кандидатът за президент на основната опозиционна коалиция, след като беше публикувано числото за инфлацията.

Последните проучвания показват, че Milei води преди общите избори, като Massa е на второ място, а Bullrich е на трето.

Високият процент на инфлация до голяма степен е продукт на обезценяването на местната валута, песото, от страна на правителството, с близо 20 процента след първичните избори на 13 август.

„Ускоряването [на инфлацията] е предаването на девалвацията“, каза Мартин Калос, икономист, който е директор в местната консултантска компания Epyca Consultores. „Числото не е по-високо, защото девалвацията обхвана само 15 дни от август. Ето защо подът е висок за септември.“

Инфлацията през август беше особено висока за хранителните продукти, които се увеличиха с 15,6 процента спрямо юли, като цената на някои разфасовки говеждо скочи с цели 40 процента, според INDEC.

Реалното увеличение, което потребителите видяха в търговските обекти, вероятно е дори по-високо.

Цената на говеждото за потребителите се е увеличила между 40% и 70% от юли, според Диего Понти, анализатор на добитъка за AZGroup, местна консултантска компания. Понти каза, че рязкото покачване на цените е свързано със съвкупност от фактори, включително начина, по който цените на говеждото до голяма степен са останали замразени в продължение на месеци въпреки инфлационната икономика.

Мариела Суховиески, на 18 години, вижда ефекта от увеличението на цените върху диетата си.

„Вече дори не купуваме говеждо. Купуваме го веднъж месечно и го разделяме на части“, каза тя. „Всичко е много скъпо.“


Суховиески размишлява върху ефектите от покачващите се цени, докато присъства на митинг за Milei във вторник в Ла Плата, град на около 60 километра (37 мили) югоизточно от Буенос Айрес. Стотици се бяха събрали, за да отпразнуват човека, който каза, че отговорът на проблемите с инфлацията в Аржентина е приемането на щатския долар като официална валута.

Вълнуващият Милей подписа автограф върху банкноти от 500 песо, които струват по-малко от 1 долар на черния пазар, отражение на това как местната валута се обезцени през последната година.

Около него привържениците изразиха гняв към настоящото политическо ръководство.

„Всичко беше направено погрешно“, каза Хуан Педро Акино, 61, който обвини за проблемите на страната достъпа на политиците до това, което той нарече „малката машина“, препратка към склонността им към печатане на пари, което е едно от нещата на Милей обединителни викове.

Този гняв към правителството се оказва особено предизвикателство за Маса, който разкри мерки, за да се опита да повиши покупателната способност на заплатите.

„Маса е кандидат, който носи бремето да бъде министър“, каза Калос. „Той е кандидат за президент, който трябва да намери баланс между отговора на кризата, който не успя да даде като министър, и обещанието, че може да ги даде като президент.“

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР