Потребителските разходи в Китай са на път да се удвоят

...
Потребителските разходи в Китай са на път да се удвоят
Коментари Харесай

Потребителските разходи в Китай може да се удвоят до 2030 г.

Потребителските разноски в Китай са на път да се удвоят в границите на 10 години с фокус върху услугите, а не стоките. Това предвиждат анализатори на Morgan Stanley в отчет от 200 страници, представен от Си Ен Би Си.

Частното ползване в Китай ще доближи към 12,7 трлн. $ до 2030 година, което е актуалното равнище на потребителски разноски в Съединени американски щати. Преди три години  Morgan Stanley предвижда растеж на китайските потребителски разноски до 9,7 трлн. $ за същия интервал, като през 2019 година те са били на стойност 5,6 трлн. $.

Зад този моден предстоящ напредък стоят поставеният от държавното управление по-голям акцент върху вътрешното ползване, увеличението на приходите на семейства, растежа на градските региони, както и софтуерните и демографските трансформации, означават от банката отчета.

Анализаторите предвиждат, че разполагаемият приход на глава от популацията в Китай евентуално ще се удвои от 6000 $ годишно на 12 000 $ през 2030 година.

Застаряващото население ще подтиква разноските

Експертите от Morgan Stanley чакат бъдещите китайски разноски да преминат в нови категории на напредък през идващите 10 години, откакто възрастовите групи с най-голяма покупателна дарба основат фамилии или се пенсионират.

До 2030 година възрастовата група 35 - 45  ще нарасне с 25,3 млн. души, което почти е равно на актуалното обитаеми на Австралия, а броят на китайците на възраст над 55 година ще се усили с 123,9 млн. души – малко повече от популацията на Япония.

Прогнозата на Morgan Stanley за растеж на потребителските разноски от 7 трлн. за идващите 10 години значи, че потреблението в Китай би трябвало да пораства приблизително с към 7,9% на година, което би било едно от най-високите равнища в света.

Пандемията от ковид обаче слага под въпрос това високо движение. Макар че китайската стопанска система се възвърне относително бързо от първичния потрес от пандемията, потребителските разноски имаха потребност от повече време за възобновяване. Продажбите на дребно в Китай се свиха с 3,9% през 2020 година макар растежа на брутния вътрешен артикул от 2,3%.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР