Потребителската такса за децата да бъде поета от Здравната каса,

...
Потребителската такса за децата да бъде поета от Здравната каса,
Коментари Харесай

Проф. Салчев: НЗОК може да поеме потребителската такса на децата

Потребителската такса за децата да бъде поета от Здравната каса, а скъпоструващите медикаменти, както и тези за редки болести, да бъдат изведени в обособена група, тъй че да не въздействат върху размера и цените на медикаментите за всеобщи и обществено значими болести. Това са някои от главните промени в политиките на НЗОК, които се чака да бъдат признати от фонда с новия бюджет за 2022 година За това осведоми шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев, който гостува тази заран в Българска национална телевизия.

С към 13% се усилва бюджетът на НЗОК за тази година по отношение на предходната, като вноските на страната също са увеличени и тази година ще се съблюдава отношението 60:40, заяви още той.

„ На базата на съдружното съглашение на държавното управление политиките са ориентирани в няколко посоки. Първо, повече пари за извънболничната здравна помощ, или там, където са общопрактикуващите лекари, СИМП и медико-диагностичните действия “, разяснява проф. Салчев. Той даде образец с нарастването при общопрактикуващите лекари, които е с 95 млн. лева, като обаче подсети, че следва бюджетът да се прегледа и от Народното събрание, което може да докара до известни промени. Когато рамката бъде ясна, ще стартират интензивни договаряния с БЛС в какви посоки ще бъдат изразходвани средствата. „ В смисъл, да бъдат покрити избрани услуги, свързани с профилактика на избрани болести или увеличение средствата за диспансеризация и така нататък Както и говорихме за клиничните пътеки – въз основата на нарастването при болничната помощ с към 200 млн. лева, в кои тъкмо посоки ще използван политики за увеличение на клиничните пътеки “, изясни шефът на НЗОК.

По думите му с изключение на цените на пътеките, при диалозите с БЛС ще бъдат преразгледани и част от логаритмите им и там, където е допустимо, те ще бъдат пренасочени към извънболничната здравна помощ. Освен това стремежът този път ще бъде при работата по цените да се разясняват политики. „ Например в детското опазване на здравето би трябвало да се премислят някои пътеки, не всички – които са недофинансирани, и детско, и майчино опазване на здравето. Моята фантазия е да подвигна още цената на естественото раждане, тъй като към този момент видяхме първите резултати на първото повдигане на цената на естественото раждане – стартира леко да спада цезаризмът “, означи проф. Салчев.

Промяна се чака и съответно за Коронавирус пътеките, като оперативното управление на НЗОК е предложило Надзорният съвет да гласоподава доплащане на избрана сума – цената на пътеката да бъде умножена по 1,3. От думите на шефа на фонда стана ясно, че това може да стане и преди началото на договарянията с Лекарския съюз: „ Чакаме решението на Надзорния съвет тази седмица, с цел да може, защото продължава да се упорства, че те са недофинансирани, най-малко този проблем да бъде решен, до момента в който влезем в договаряния “.

По отношение на бонусите за работещите на първа линия пък проф. Петко Салчев осведоми, че по закон те ще се заплащат, до момента в който има изключителна епидемиологична конюнктура и три месеца по-късно, и акцентира, че средствата, които получават медиците за Коронавирус, са чисти, без удръжки.

В извънболничната помощ пък ще се мисли по какъв начин средства да бъдат ориентирани към обезпечаването на така наречен дълготрайна координирана грижа – следене на пациента и след излизането му от болница. Едновременно с това ще се работи и по електронизацията, като проф. Салчев чака тази година всички действия да се регистрират в действително време. „ Тогава ще може в действителност да наблюдаваме пациента освен контролно, а дали се съблюдават всички логаритми при лекуването “, изясни той. Дигитализацията ще помогне и за понижаване източването на касата там, където това се случва, добави шефът на НЗОК.

От думите му стана ясно още, че в няколко районни каси фондът е открил неприятни практики при провеждането на инспекциите и ще се подхващат дейности за освобождение на шефовете на тези каси. Проф. Салчев не пожела да влезе в конкретика, като изясни, че информацията ще бъде оповестена, когато инспекциите приключат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР