Потребителската такса, която се заплаща за вход при общопрактикуващите лекари

...
Потребителската такса, която се заплаща за вход при общопрактикуващите лекари
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Потребителската такса при общопрактикуващите лекари трябва да се повиши

" Потребителската такса, която се заплаща за вход при общопрактикуващите лекари изостава като цена. Обективно към 40 на 100 е доплащането в лечебните заведения. При персоналните лекари това доплащане е замръзнало на равнище от 2013 година За да има повишение на таксата, би трябвало да имаме нов бюджет, ясна макрорамка на разноските в опазването на здравето и аз не се ангажирам да дам явен отговор на този въпрос.

Единствено мога да дам своята поддръжка към общопрактикуващите лекари, че това е нещо неизбежно, което би трябвало да се случи в най-скоро време ", сподели пред публицисти доцент Антон Тонев, ръководител на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

Това би трябвало да бъде записано и в Националния рамков контракт, където въпреки всичко има и договорно начало, т.е. НЗОК и Министерство на здравеопазването би трябвало да бъдат част от този развой, добави още доцент Тонев.

Според доцент Тонев от министъра на финансите зависи по кое време страната ще стартира да заплаща цялостната осигуровка на групите, които тя обезпечава. Действителността обаче е сложна - би трябвало да се реализира договореност това нещо да се случи, като нормално от администрацията на Министерство на здравеопазването постоянно са по предписание на страната на лекарите. Това е нещо, което би трябвало да се случи и цифрите да се подобрят в тази посока, разясни още доцент Тонев.

Председателят на Комисията по здравеопзване в Народното събрание разяснява и тематиката за качеството на медицинските услуги.

" Системите за оценка на качеството на медицинските услуги минават по два пътя - през законите за конкуренцията, което не е доста добра система в областта на медицината. По света качеството се мери посредством осъществяването на медицинските стандарти по другите специалности. Изработването на стандартите минава през съсловните организации и Научните сдружения в съответната област, които би трябвало да основат документ, който да е годен за всички лекари.

Имахме много сериозен проблем с въвеждането на стандартите, такива документи бяха изработвани, доста от тях бяха обжалвани в съда.

Трябва да се сътвори ясна конструкция, част от изпълнителната власт, за това коя съсловна организация за какъв брой време поема ангажимент да създаде първокласен стандарт, който по-късно да бъде натрапен и да няма лекари, които не покривайки стандарта, да могат да практикуват. Система, която ще построява качество и за в бъдеще. Защото сега има написани стандарти в някои специалности, които не са приети, разяснява още доцент Тонев.

По думите му стандартите ще бъдат обществена информация, тъй че пациените да могат да ревизират какви са към дадения миг медицинските благоприятни условия при тяхното лекуване.

Доц. Тонев уточни още, че при започване на ръководството при 47- то Народно събрание са създали анкети измежду младите лекари за какво напущат, с цел да работят зад граница.

Изводът от изследването сочи, че заплащането не е единствената причина за отлива на млади лекари от страната ни, а към този момент значение има кариерното развиване и изискванията на труд.

" И по тази причина у нас би трябвало да се трансформират и разпоредбите и да е ясно, когато един студент стартира своето обучение какво го чака след 5,10,15 години и това да стане резистентен модел. По този метод ще ги мотивираме, както и с съответно възнаграждение по отношение на европейския пазар ", посочи още доцент Тонев.

Той сподели също, че не оптимист, че препоръчаните промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина от служебния министър на здравепоазването ще бъдат гласувани в Народното събрание, тъй като по думите му:

" Не съм оптимист, тъй като част от концепциите на доктор Меджидиев включват медикаменти, които са отвън контрола на Позитивния лекарствен лист и СЕСПА. Тоест законово ние мъчно ще можем да контролираме тези процеси.

Някои от изчезналите медикаменти липсват заради липса на доставки, липса на произвеждане, като тези проблеми не могат да бъдат решени със законови промени в България ", посочи още доцент Тонев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР