Потребителската кошница е на същото ниво като миналата година, пазарът

...
Потребителската кошница е на същото ниво като миналата година, пазарът
Коментари Харесай

Шефът на Комисията по стоковите борси: Не се очаква сериозно поскъпване на продуктите

Потребителската кошница е на същото равнище като предходната година, пазарът на главните артикули се стабилизира и не се чака съществено повишаване на продуктите. Това съобщи в " Денят стартира " Владимир Иванов - ръководител на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

" Имаме капацитет да храним 40 млн. души. Престъпление е да не го използваме. Трябва да усилим темповете на работа, с цел да достигнем това равнище, че да произвеждаме толкоз, колкото ни стига и още толкоз за износ ", разяснява Владимир Иванов.

Той акцентира, че на порочната процедура търговци да оферират непозната стока за българска - би трябвало да се постави край, тъй като вреди на българския производител. Потребителите също са заблудени по този метод.

" Вносът не ни пречи, това, което влиза и излиза е изцяло обикновено, в Европейския съюз въпросът е ние да произвеждаме дейно, конкурентноспособно. Имаме дадености естествени за произвеждане на неповторимо качествени артикули. Държави с надалеч по-лош климат имат по-високи производства ", акцентира специалистът.

" По отношение на стоките на едро трендовете са много положителни, успокояването стартира от април и от септември има трайно усмиряване и слабата динамичност изчезна, под % са промените на междинна база, безусловно стабилизаран пазар. Само месата са с към 10% промени на годишна база спрямо предходната година, при останалите съществени артикули цените са същите или даже надолу ", акцентира ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР