Потребителската инфлация в САЩ е спаднала през декември до най-ниското

...
Потребителската инфлация в САЩ е спаднала през декември до най-ниското
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ намаля до 6,5%

Потребителската инфлация в Съединени американски щати е спаднала през декември до най-ниското си равнище от повече от година, демонстрират държавни данни. Това значи, че най-лошото от бързото повишение на цените може би е отминало.

Федералният запас увеличи главния си лихвен % с темпове, нечувани от 80-те години на предишния век, с вярата да охлади най-голямата стопанска система в света.

На фона на нападателната акция показателят на потребителските цени (ИПЦ) набъбна с 6,5% по отношение на година по-рано предишния месец, което е най-малкото нарастване от октомври 2021 година насам, заяви Министерството на труда.

Годишният индикатор също по този начин е по-нисък от скока от 7,1 % през ноември.

" Индексът за бензина имаше максимален принос за месечното понижение на всички позиции ", се споделя в изказване на Министерството на труда.

Това компенсира нарастването на съставния елемент за жилища с повече от половин %, добавя министерството, като нарасналите наеми към момента усилват потребителските разноски.

Между ноември и декември показателят на потребителските цени се намали с 0,1 %, като за първи път от към две години насам означи месечно стесняване, сочат данните.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР