Потребителите вече могат да правят справки в държавната администрация онлайн

...
Потребителите вече могат да правят справки в държавната администрация онлайн
Коментари Харесай

Над 190 електронни административни услуги стават достъпни и през мобилен телефон

Потребителите към този момент могат да вършат информации в държавната администрация онлайн през мобилните телефони, в случай че имат електронен автограф. Така те получават достъп до 190 услуги в държавната администрация. Услугата заоблачен електронен автограф беше показана през днешния ден публично от Държавната организация за електронно ръководство с двете компании, които обезпечават подписа, заяви Би Ти Ви.

От организацията акцентират, че услугата е лесна за инсталиране и приложимост през мобилно смарт устройство без значение каква операционна система употребява.

Системата ще работи 4 месеца гратис за потребителите за усъвършенствания и рекомендации в интерфейса. Част от услугите и справките ще останат платени, по този начин както са платени справките в част от държавната администрация, изясни ръководителят на организацията Атанас Темелков.

Държавната организация чака скоро да се причислят към платформата и другите снабдители на електронен автограф.

Гражданите и бизнесът към този момент могат да взаимодействат напълно цифрово с администрациите. Близо 19 000 са записаните консуматори в системата. От тях повече от 90 са компании, над 700 са администрации.

" Чрез електронния спот жителите могат да стигнат до 193 електронни административни услуги. По подобен метод ние можем да заявим услуга към Агенцията за обществено подкрепяне, към министерство на туризма, на стопанската система. Над 30 общински услуги имаме, които са създадени, примерно услугата, която е за сегашен и непрекъснат адрес, която най-често се употребява тогава, когато кандидатствате за детска градина, за учебно заведение, за обществена помощ ", изясни Николай Минев, шеф на Дирекция " Информационни системи и оперативна съгласуемост " в организацията, представен от БНР.

" Към сегашния миг има над 5.5 млн. жители, които имат мобилен интернет и желаеме да ги създадем действителни участници в системата за електронно ръководство. С това нещо човек може да си свърши работата от всяко едно място, в това число от у дома, през нощта, когато администрацията не работи. Това е преимуществото, добави Темелков.
.
До 2023 година жителите и бизнеса би трябвало да имат достъп по електронен път до над 850 електронни услуги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР