Потребителите в ЕС може да плащат по-малко за Facebook без

...
Потребителите в ЕС може да плащат по-малко за Facebook без
Коментари Харесай

Свалят цените за Facebook и Instagram без реклами в ЕС?


Потребителите в Европейски Съюз може да заплащат по-малко за Фейсбук без реклама
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания Meta предлага на регулаторите в Европейски Съюз да направи абонамента за обществените мрежи Фейсбук и Instagram без реклами по-евтин за потребителите в района, съгласно източници, на които се базира обява на Ройтерс.

Абонаментът без реклами за Фейсбук и Instagram в Европейски Съюз може да коства към 40% по-малко в близко бъдеще. Гигантът на обществените медии Meta е предложил да понижи цената на абонамента си от €9,99 на €5,99, с цел да отговори на опасенията на европейските регулатори.

„ От известно време искахме да ускорим този развой, тъй като би трябвало да стигнем до устойчиво положение. Затова предложихме да понижим цената от 9,99 на 5,99 евро за един акаунт и 4 евро за всички спомагателни сметки ”, сподели юристът на Meta Тим Ламб по време на чуване в Европейската комисия.
още по темата
„ Това е най-ниският завършек на диапазона, който всеки рационален човек би трябвало да заплаща за услуги с такова качество, и мисля, че това е сериозна оферта. Регулаторната неустановеност сега е налице и би трябвало бързо да се уталожи ”, добави той.

Meta започва своя абонамент без реклами в Европейски Съюз, с цел да се съобрази със Закона за цифровите пазари (DMA) и Общия правилник за отбрана на данните (GDPR). Законът за цифровите пазари лимитира какъв брой персонални данни може да събира една онлайн услуга с версия, поддържана от реклами.

Моделът на Meta „ Плати или се съгласи ” (Pay or Okay) обаче притегли вниманието на потребителски групи, които настояват, че компанията принуждава потребителите „ или да се съгласят с обработката на техните данни за рекламни цели, или да платят, с цел да не им се демонстрират реклами ”.

Meta таксува 9,99 евро/месец в мрежата или 12,99 евро/месец за приложения за Android и iOS и споделя, че цените са в сходство с други платформи като YouTube, Spotify и Netflix. Сега компанията е предложила да понижи абонаментната такса и договаря за това с органите на Европейски Съюз за отбрана на данните.

Въпреки че месечната такса може да даде на потребителите опция да подобрят поверителността си, евентуално е техните данни да се събират за цели, разнообразни от реклами в платформите на Meta, съгласно Европейската организация на потребителите (BEUC).

По-рано тази година над 28 организации изпратиха взаимно писмо до Европейския съвет за отбрана на данните (EDPB), с цел да изразят угриженост против таксуването от €12,99 за отбрана на потребителските данни и поверителността.

Писмото също предизвестява, че моделът „ Pay or Okay ” може да бъде още един от други компании, които биха нарушили правата на потребителите. На процедура, потребителите, които намират абонаментната такса за скъпа, ще би трябвало да разрешат „ потребление, шерване или продажба на персонални данни ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР