Потребителите ще получават по 73 ст. отстъпка на всеки литър

...
Потребителите ще получават по 73 ст. отстъпка на всеки литър
Коментари Харесай

Предизборно ГЕРБ и ДПС гръмко обещават отстъпки за горивата

Потребителите ще получават по 73 ст. отстъпка на всеки литър гориво, откакто „ Лукойл “ внесе дължимите налози на страната. Това предложение пристигна през днешния ден от ГЕРБ след изключителната среща в границите на ръководещата коалиция.

Направихме сметка какъв брой не са внесли ( " Лукойл " ) и към август това са 622 млн. лв.. С тях хората ще си получават 73 стотинки за бензин и дизел. Ще вземем от „ Лукойл ” 1 милиарда лева и ще ги дадем на хората за обезщетения ", сподели ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев, който даде взаимен брифинг с Делян Пеевски.

Според признатия през януари тази година закон, 70% от разликата сред уралския петрол и сорта " Брент " би трябвало да влиза във Фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите под формата на обезщетения.

Въпросителните пред предизборното заричане на ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче са няколко. Първо, към момента не е ясно дали и по кое време съветската компания „ Лукойл “ в последна сметка ще внесе тези 1.5 милиарда лева, за които се заприказва през днешния ден.

След срещата министър председателят Николай Денков също разяснява периода и съобщи, че се надява тези налози да влязат в хазната оптимално скоро и не по-късно от края на годината.

Аз на думи нямам доверие, желая да видя парите в сметката на страната “, сподели Денков във връзка обещанието на „ Лукойл “ това да се случи тази година.

От своя страна ГЕРБ и Движение за права и свободи дадоха поръчки по-рано през днешния ден, че чакат рафинерията в Бургас да заплати дължимите налози към хазната до вторник, което наподобява нереалистично. Очакванията на подкрепящите кабинета са, че след вторник налозите от „ Лукойл “ към този момент ще се другар и ще стартира погашение на директна помощ към потребителите при зареждане на бензиностанция.

От своя страна като спънка пред тази концепция Денков видя и съгласуването на сходна мярка с Европейската комисия.

Аз не бих желал да влизам в тези механически оферти, тъй като такава мярка може да се окаже наказуема от Европейската комисия, за нас е значимо да влязат в бюджета по верния метод “, сподели през днешния ден той, обяснявайки, че има правила, по които се употребяват парите от Фонда.

На среща с гласоподаватели при започване на този месец Делян Добрев упрекна държавните управления на Гълъб Донев и Николай Денков, че откогато работи законът, или към този момент 8 месеца, не са изпратили писмо до Европейската комисия за компенсирането на потребителите поради високите цени. По думите му кабинетът „ Денков “ е изпратил документа чак на 26 септември.

В реалност, цените на горивата в страната в ече скочиха над 3 лева за литър дизел и малко по-малко за бензин. Малко над тези стойности бяха и цените, когато действаше антикризисната мярка от 25 стотинки.
„ Лукойл “ е заречен 1.5 милиарда лева на Денков за опазване на дерогацията
Идеята на депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче наподобява мъчно изпълнима, защото парите за сходна мярка би трябвало да дойдат от неплатените досега налози на „ Лукойл “, които към този момент са единствено обещания, а тя би трябвало да получи и зелена светлина от Европейската комисия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР