Потребителите по света са изправени пред нарастващи цени по многобройни

...
Потребителите по света са изправени пред нарастващи цени по многобройни
Коментари Харесай

Поскъпващите храни запазват пандемичните навици

Потребителите по света са изправени пред възходящи цени по многочислени аргументи. Повече от 75% от респондентите на PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2022 чакат сходни или по-високи разноски за множеството категории храни през идващите шест месеца, съобщи Euromeatnews.

По-специално, 47% от интервюираните чакат да харчат повече за хранителни артикули и доста от тях възнамеряват да понижат разноските си за хранене с 34 %.

" Устойчивостта на потребителите беше сложена на тестване през последните две години заради спирания и ограничавания във веригата на доставки. Въпреки че потребителският възторг се върна след премахването на рестриктивните мерки, възходящата инфлация и лихвените проценти оказват нов напън върху разноските и държанието на потреблението. Не чакаме този напън да отслабне скоро. Проучването демонстрира, че хората чакат по-нататъшно нарастване на цените и търсят способи да приспособяват желанията си за пазаруване, с цел да се оправят с новата среда, без да се отхвърлят от фактори като високо качество или обичани марки. В същото време търговците на дребно и производителите би трябвало да се оправят както с потребителското търсене, по този начин и със личната си инфлация и натиска на веригата за доставки “, разяснява Руксандра Търлеску, сътрудник на PwC.

Покачването на цените на питателните артикули е най-разпространеният проблем във връзка с опита при извършване на покупки, показват 65% от потребителите, пазаруващи във физическите магазини и 56% от пазаруващите онлайн.

Повече от половината от интервюираните консуматори – 57%, споделят, че съвсем постоянно или постоянно по време на извършване на покупки през последните месеци виждат повишаване на цените на питателните артикули.

Най-голям дял от респонденти, които изпитват инфлацията при хранителни артикули са от  Южна Африка – 76%, Бразилия – 74% и Съединени американски щати и Канада – 69%.

Проблемите с веригата за доставки също засягат потребителите, като един от най-често срещаните проблеми в последно време е невъзможността за закупуване на артикул заради привършване на склад. 42% от потребителите също по този начин оповестяват за по-дълги периоди за доставка за онлайн покупки и по-дълги опашки или по-натоварени места в магазините – 36%.

Глобалната неустановеност и проблемите с веригата за доставки също карат доста консуматори да търсят повече локални пазари. Осем от 10 респондента в изследването показват подготвеност да заплащат по-висока от междинната цена за артикули, създадени на локално или районно равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР