Потребителите на популярния месинджър Slack от Salesforce са забелязали, че

...
Потребителите на популярния месинджър Slack от Salesforce са забелязали, че
Коментари Харесай

Slack без предупреждение събира данни за обучението на AI. И искането за отказ трябва да бъде изпратено по email

Потребителите на известния месинджър Slack от Salesforce са забелязали, че услугата употребява известия и файлове за образованието на AI. Информацията за това се съдържа в объркваща политика за дискретност — и потребителите би трябвало сами да пишат на компанията.

Без единодушие, без предизвестие

Според ArsTechnica всичко е почнало от тематика във форума Hacker News, където потребителите са обвинили Slack, че е почнал да събира данни за образованието на AI, без да предизвести никого.

Междувременно, страницата на Slack AI споделя: „ Работете без непотребни терзания. Вашите данни са си ваши данни. Ние не ги използваме за образованието на Slack AI.„

За да се откажат, потребителите би трябвало сами да изпратят имейл до компанията.

Но главният проблем остава — потребителите не са дали непосредствено единодушието си за продан на техните данни, които да служат за образованието на AI.

Поради това противоречие, потребителите приканиха Slack да актуализира своите инструкции за дискретност, с цел да стане ясно по какъв начин данните се употребяват за бъдещите актуализации на AI.

Това законно ли е?

Slack и Salesforce дадоха отговор на онлайн полемиката с неразбираеми известия, извинения и обещания да актуализират своите заявления за конфиденциалност.

„ Ние не сътворяваме и не образоваме тези модели, тъй че да могат да учат, запомнят или възпроизвеждат съответна част от потребителските данни “ — изясни представител на компанията.

Компанията също по този начин акцентира, че не употребява данните за Slack AI.

Клиентските данни се употребяват особено за образование на „ световни модели “ – рекомендации за канали, емотикони и резултати от търсене.

Общият правилник за отбрана на данните на Европейския съюз (GDPR) обаче изисква осведомено и съответно единодушие, преди фирмите да могат да събират данни. Тоест, единодушието не може да бъде предоставено по дифолт, то би трябвало да бъде съответно записано.

Slack споделя, че се придържа към спазването на GDPR, като даде обещание да „ актуализира нашите продуктови функционалности и договорни отговорности “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР