Потребителите на платформата за резервации Booking.com са получили предупреждение да

...
Потребителите на платформата за резервации Booking.com са получили предупреждение да
Коментари Харесай

Клиенти на платформата Booking получават измамни имейли, които източват банкови карти

Потребителите на платформата за резервации Booking.com са получили предизвестие да внимават за лъжливи имейли, в които се желае от тях да потвърдят заплащането си за хотел. Оказва се, че през последните седмици редица клиенти са получили сходни подправени известия, в които те са заплашвани, че престоят им ще бъде анулиран, в случай че не бъдат предоставени данни за банкова сметка.

За измамата оповестиха първо английските издания " The Observer " и " The Guardian ". Особеното при нея е, че имейлите не идват от подправени електронни пощи, а от самата система на уеб страницата. От Booking.com изрично отхвърлят системата им да е била хакната и вместо това упрекват хотелиерите за пробив техните системи. От своя страна, хотелите показват, че това не е допустимо да е станало при тях.

Каква е " схемата "?

Във всеки от случаите известията се изпращат до консуматори на Booking, които към този момент са настанени в хотел или им следва да бъдат. В тях написа, че резервацията ще бъде анулирана, в случай че клиентът не даде данните за банковата си сметка. А с цел да го направи в известието е сложена и вградена връзка, която препраща към друга страница.

Ако потребителят не направи обозначените стъпки в границите на няколко часа - резервацията му ще бъде анулирана. Всички сходни подправени уведомления са изпратени от един формален адрес - " [email protected] ", като някой консуматори са ги получили и през мобилното приложение на платформата.

След изявленията в английските издания Booking излезе с публично изказване по проблема:

" За страдание някои от нашите сътрудници в региона на настаняването са били обект на доста безапелационни и комплицирани фишинг тактики, които са ги насърчавали да кликнат върху линкове или да изтеглят атачмънти отвън нашата система, което е разрешило качването на злотворен програмен продукт на техните устройства. В някои случаи това е довело до неоторизиран достъп до техния акаунт в Booking.com ", се споделя в известието на компанията.

" След това тези измамници се пробват да се показват за сътрудник, с цел да изискат заплащане от клиентите отвън разпоредбите. Макар че нито бекенд системите, нито инфраструктурата на Booking.com са били нарушени по какъвто и да е метод, ние сме изцяло наясно с последствията от сходни измами от злонамерени трети страни за нашия бизнес, за нашите сътрудници в региона на настаняването и за нашите клиенти, които могат да станат жертва на професионални измамници ", допълват от там.

Платформата поучава потребителите си, в случай че имат някакви терзания по отношение на заплащанията да се свържат непосредствено с техния екип или с хотелите си, които елементарно могат да ревизират случая.

" The Observer " споделя за няколко недоволства от свои читатели, които са получили въпросните имейли, само че не са изгубили пари, защото са се усетили в точния момент, че известията могат да са подправени.

Това е следващият проблем, който визира уеб страницата за резервации, който се употребява от милиони пасажери по целия свят. Миналия месец той беше упрекнат, че е оставил доста хотелиери и други сътрудници по света без пари в продължение на месеци. Тогава компанията оправда неналичието на заплащания в " механически проблем ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР