Потребителите на iPhone могат да се чувстват по-защитени от крадци

...
Потребителите на iPhone могат да се чувстват по-защитени от крадци
Коментари Харесай

Apple затрудни максимално крадците на iPhone


Потребителите на iPhone могат да се усещат по-защитени от крадци с нова функционалност на операционната система iOS (снимка: CC0 Public Domain)

Кражбите на айфони са постоянно срещано закононарушение, поради високата цена на смарт телефона, даже на вторичния пазар, и престижа на самия бранд. Неслучайно Apple подхваща ограничения да отбрани, доколкото е допустимо, притежателите на iPhone устройства от обири.

Наскоро излезе актуализация на операционната система iOS под номер 17.3, която включва функционалност за отбрана на iPhone от кражба, наред с други усъвършенствания, заяви The Verge. Новата функционалност изисква потребление на Face ID или Touch ID за осъществяване на избрани дейности и задава времево закъснение, преди потребителят да промени паролата на устройството или паролата за Apple ID.

Иновацията в iOS 17.3 цели да предотврати неоторизиран достъп до устройствата на Apple и данните, съхранявани на тях. За разлика от предходните версии, където сигурността разчиташе главно на ключова дума за заключване на екрана, новата система изисква от потребителя да употребява биометрични данни – сканиране на пръстов отпечатък или потребление на Face ID – за осъществяване на редица сериозни интервенции, като обзор на непокътнати пароли, ръководство на настройките на Apple ID и даже кандидатстване за нова карта на Apple.

Новата функционалност включва и въвеждане на закъснение във времето при осъществяване на изключително значими дейности. Ако консуматор реши да промени своята ключова дума за Apple ID или ключова дума за iPhone, системата към този момент изисква освен биометрично засвидетелствуване, само че също по този начин задава едночасово закъснение, преди процесът да завърши.
още по темата
По този метод Apple подсигурява, че даже в случай че устройството попадне в несъответствуващи ръце, достъпът до най-важните функционалности ще бъде стеснен. Тази функционалност се задейства тук-там, разнообразни от нормалните за потребителя, като дома или работното място, разясняват от Apple.

Активирането на функционалността за отбрана от кражба се прави посредством приложението “Настройки ” в раздела “Face ID и ключова дума ”. След като вкара настоящата ключова дума, потребителят ще може да задейства новата функционалност. Повече детайлности са налични на формалния уеб страница за поддръжка на Apple.

В допълнение към сигурността, iOS 17.3 носи и други усъвършенствания. Така да вземем за пример, функционалност за взаимни плейлисти към този момент е налична в Apple Music както в iOS 17.3, по този начин и в macOS 14.3 Sonoma, което разрешава на другари да се причисляват към плейлисти и да способстват за музикалното преживяване. Актуализацията вкарва и опция за лъчение на наличие към тв приемници в някои хотели.

Освен iOS 17.3, Apple пусна актуализации и за по-ранни версии на операционната система, в това число iOS 9, 15 и 16. Тези актуализации също съдържат значими усъвършенствания на сигурността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР