Потребителите на Google услуги получават нов, по-удобен начин за оторизация(снимка:

...
Потребителите на Google услуги получават нов, по-удобен начин за оторизация(снимка:
Коментари Харесай

Крачка в бъдещето без пароли: Google въвежда Passkey


Потребителите на Гугъл услуги получават нов, по-удобен метод за оторизация
(снимка: CC0 Public Domain)

Гугъл направи крачка в бъдещето без пароли и удостоверение с SMS. Потребителите на услуги от интернет колоса към този момент могат да влизат по-лесно в своите сметки посредством така наречен Passkey.

От през днешния ден потребителите на Гугъл могат да се откажат от пароли и кодове за удостоверение в две стъпки, когато влизат в акаунта си. Решението за криптографски ключ Passkey изисква единствено авансово удостоверено устройство, като да вземем за пример смарт телефон, заяви блогът на Гугъл.

Passkey е по-сигурна и комфортна опция на паролите, налагана от Гугъл, Apple, Microsoft и други софтуерни компании в състава на FIDO Alliance. Технологията разрешава подмяна на обичайните пароли и SMS потвърждения с ПИН код или биометрично засвидетелствуване на устройството, като пръстов отпечатък или Face ID.

Passkey не споделя биометрични данни с Гугъл или друга компания, което го прави надеждно предпазен, защото няма ключова дума, която може да бъде открадната.

Влизане в акаунт на Гугъл благодарение на биометричната технология Passkey
(снимка: Гугъл Blog)

Новата функционалност е налична на мобилни устройства с iOS 16, Android 9 и по-нови версии. При влизане от компютър, се изпраща искане за биометрична инспекция до  всяко съвместимо устройство, обвързвано с акаунта на притежателя. Ако такова не е на разположение или е изгубено, Гугъл ще разреши достъп посредством опцията „ Използване на ключова дума от друго устройство ” и ще „ деоторизира ” ключовете от всички устройства.

В обозримо бъдеще сметките в Гугъл ще продължат да поддържат съществуващите способи за влизане, наред с Passkey. В последна сметка не всички хора имат устройства, които поддържат биометрия. Но Гугъл възнамерява да насърчи потребителите да преминат към новата технология и ще следи от близко по какъв начин се трансформират техните привички за влизане в сметките.

Миналия декември браузърът Chrome получи поддръжка на Passkey, само че уеб страниците и услуги, които поддържат технологията, към момента са релативно малко. Специалната страница съдържа къс лист със съвместими запаси. В близко бъдеще Apple, като един от разработчиците на стандарта, също би трябвало да внедри поддръжка на Passkey.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР