Потребителите изискаха от Microsoft да не премахва безплатния и предварително

...
Потребителите изискаха от Microsoft да не премахва безплатния и предварително
Коментари Харесай

Как Microsoft разгневи потребителите с желанието си да премахне WordPad?

Потребителите пожелаха от Microsoft да не отстранява безплатния и авансово конфигуриран WordPad редактор от Windows. Microsoft разгласи тези проекти при започване на септември 2023 година и мигновено беше потънал в поток от гневни известия. WordPad, съгласно потребителите, е доста по-бърз от Word и също така не е належащо да заплащат за него — той е включен в цената на самата операционна система и идва с нея.

Разгневените консуматори

Потребители по целия свят се разпалиха против решението на Microsoft да ги отърве от WordPad — безплатната и мощно опростена версия на Word. Не мина и седмица, откогато за проектите на софтуерната корпорация да го отстрани от Windows и интернет се извърши с гневни изявления по негов адрес, написа профилният запас Windows Latest.

Много хора се възползваха освен от обществените мрежи, с цел да изразят недоволството си, само че и от Центъра за противоположна връзка на Microsoft, с цел да доближат допустимо най-бързо до разработчиците. Сред причините, които цитираха в интерес на запазването на WordPad като част от Windows, беше неговата скорост. Всъщност, заради съществуването единствено на най-малък брой принадлежности, които прочее са задоволителни за болшинството да работят с документи, WordPad работи мълниеносно и отваря документите по-бързо от актуалните версии на Word във всеки от разновидностите на Windows.

Както сподели опитът на журналиста от CNews, единствено Word, като част от пакета Office 2003 и Office XP, пуснати надлежно през март 2001 година и август 2003 година, може да спори с WordPad в това отношение. Това са класическите версии на офис-пакета на Microsoft, чиято скорост е в действителност видимо по-бърза в съпоставяне да вземем за пример с най-новия Office 2021. Подобна продуктивност също обезпечава и Writer, като част от безплатния LibreOffice.

Защо WordPad ще бъде махнат?

Както заяви CNews, Microsoft разгласи проектите си за бързо унищожаване на WordPad от Windows при започване на септември 2023 година Корпорацията изясни това с обстоятелството, че редакторът не е обновен отдавна и цитира редица други по-малко безапелационни аргументи. Вярно е, че WordPad не е получавал огромни актуализации от доста дълго време — в настоящия си тип той съществува от Windows 7, пуснат през 2009 година

Microsoft акцентира, че WordPad ще изчезне „ в идната версия на Windows “, без да прецизира какво значи това или по какъв начин това може да се пояснява в този случай. CNews написа, че сега корпорацията работи върху Windows 12, който се чака да се появи през 2024 година — WordPad може да изчезне от него. Или, когато пристигна времето за стартирането на идната огромна актуализация за Windows 11, потребителите, които са я конфигурирали, може да открият, че редакторът липсва.

Стар, само че доста потребен

WordPad отпразнува 28-ата си годишнина през 2023 година За първи път се появява пред обществеността през 1995 година като съставен елемент на операционната система Windows 95 и от този момент се скита от една версия на Windows в друга. Windows 11, който беше пуснат през октомври 2021 година, не е изключение.

WordPad се разграничава от Word освен по това, че е включен в Windows по дифолт (не е належащо да се конфигурира допълнително) и че работи по-бързо. Неговото обективно преимущество е, че е безвъзмезден или по-скоро е включен в цената на лиценза за Windows. В случая с Word ще би трябвало да платите на Microsoft още пари за лицензирано копие на Office.

От позиция на удобството (няма потребност от инсталиране, бърз е и предлага главен набор от функции), WordPad в действителност няма съперници.

Какво споделят потребителите?

Windows има различен текстов редактор — Notepad, само че той няма и една десета от функционалността, която има WordPad. Например, той не може да сложи таблица или изображение в текста, а WordPad документите в RTF формат, като всички тези съставни елементи се отварят със светкавична скорост.

„ Използвам WordPad за RTF-файлове, тъй като се зареждат по-бързо от MS Word. Съхранявам справочните си бележки във формат Rich Text, тъй като Notepad не поддържа форматиране на текст. Моля, прибавете WordPad към Microsoft Store, както направихте с MS Paint, когато беше отстранен от Windows “ — написа консуматор на Windows в Центъра за противоположна връзка на Microsoft.

„ Използвайки WordPad, мога елементарно да сътворявам подписи за електронни пощи във формат RTF без спомагателни ненужни елементи. Ако извършите същото в Word, файлът ще бъде доста по-голям “ — споделя различен консуматор.

Използването на.RTF-файлове, известността на които наподобява от дълго време е отминала, към момента е доста публикувано. „ Често употребявам.RTF за елементарни документи, тъй като не са тежки. Страхотно е, когато не се нуждаете от обемиста стратегия и сте свързани с мрежата. Това е единственият вграден инструмент, който ви разрешава да поставите текст и изображения в един документ “ — споделя трети консуматор.

Други изявления допускат, че би било хубаво да стартира актуализиране и възстановяване на WordPad. Много от тях се надяват на появяването на инспекция на правописа в него.

Microsoft не се учи от грешките

Microsoft от години се пробва да утежни Windows и да го направи по-малко комфортен за работа на потребителите. Например, тя не се отхвърля от опитите си да унищожи един от най-старите детайли на Windows — ‘Контролен панел’. Началото беше обещано в зората на ерата на Windows 10, когато Microsoft стартира интензивно да разпространява новото приложение “Параметри “, което във връзка с удобството си не доближаваше до “Панела за ръководство “ и също по този начин доста постоянно се повреждаше заради разнообразни дейности на потребителите в системата.

В Windows 11 инструментът “Параметри “ беше деликатно модифициран — стана по-стабилен и функционален, само че “Контролният панел “ остана в системата. Може би Microsoft не се осмели да отстрани класическия инструмент, защото има доста потребителски известия в мрежата, че към момента го употребяват.

От последните образци си коства да си напомним, по какъв начин при започване на лятото на 2023 година Microsoft реши да отстрани редица функционалности от File Explorer, които биха го трансформирали допълнително или по-малко заслужен файлов управител в съвсем неефикасно приложение за множеството неопитни консуматори. Това вбеси потребителите толкоз доста, че те бомбардираха Microsoft с гневни известия — имаше толкоз доста негативизъм, че многомилиардната корпорация, която тероризира 146 милиона консуматори от година и половина, се отхвърли да направи тези доста съмнителни промени в Explorer.

Между другото, Explorer въобще няма опция в екосистемата на Windows — това е единственият файлов управител от Microsoft. Много консуматори го изоставят в интерес на странични решения, като Total Commander и други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР