Потребители на социалните мрежи смятат, че това е открито обявяване

...
Потребители на социалните мрежи смятат, че това е открито обявяване
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Блокира ли турският военен флот руските кораби да преминават през Босфора?

Потребители на обществените мрежи считат, че това е намерено оповестяване на война на Москва. Euronews обаче откри, че изказванията са подвеждащи, а клиповете в реалност демонстрират празненствата за стогодишнината на Турция от 29 октомври.

Множество консуматори на обществени медии споделиха тревожни изявления, които наподобява демонстрират флотилия от турски военни кораби, блокиращи прекосяването на съветски плавателни съдове през Босфорския пролив. Някои от тях считат, че това е оповестяване на война на Кремъл . " Турските военноморски сили стартират обсада на Босфорския пролив, в случай че се попречи на прекосяването на съветски кораби, това ще бъде оповестяване на война " , написа един от сметките в обществената медийна платформа „ X “ (Туитър).Протокът Босфор е значим морски път и е единственият метод, по който страни като Русия и Украйна могат да доближат до Средиземно море от Черно море.

Във видеоклипа се твърди, че 100 турски кораба сега блокират достъпа на Русия до Средиземно море , което съгласно потребителите нарушава Конвенцията от Монтрьо. The Cube прегледа по-отблизо тези видеоклипове и установихме, че тези клипове в реалност демонстрират честването на стогодишнината на Турция на 29 октомври 2023 година Според многочислени известия празненството е включвало шоу с фойерверки и дронове в Истанбул, както и шествие на 100 военни кораба по Босфора.

Вторият миг е, че Анкара към този момент беше блокирала достъпа на съветски военни кораби след пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година Киев изиска от турското държавно управление да затвори Босфорския пролив за Москва и след известно съмнение Анкара забрани на съветските военни кораби да минават през тези води .На военните кораби обаче въпреки всичко беше позволено да се върнат в родните си бази в Черно море.Но някои отчети упрекват Русия, че транспортира прикрито военно съоръжение в товарни кораби, на които към момента е позволено да минават през тези води. В отчет, оповестен от НАТО през октомври 2023 година, се твърди, че Русия употребява кораб-призрак, с цел да заобиколи тези ограничавания.

 

И най-после, затварянето на пролива за Русия не нарушава Конвенцията от Монтрьо от 1936 година

Договорът обгръща другите проливи, които свързват Средиземно море с Черно море, и е утвърден от Лигата на нациите - несполучливия предходник на Организация на обединените нации. Откакто е утвърден, договорът остава неизменен. Ето по какъв начин работи договорът: Турция подсигурява свободното прекосяване на всички цивилен и търговски кораби в спокойно време. Военните кораби също могат да минават, само че при избрани условия и единствено в случай че са авансово предизвестени. Съгласно член 19, когато има война, в която не взе участие Турция, военните кораби на враждуващите страни не могат да употребяват пролива - в случай че не се връщат в родните си бази в Черно море.Турция има право да затвори пролива за военни кораби на всички страни, участващи в спора. Тя може да направи това и в случай че се притеснява от " непосредствена заплаха от война " .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР