Потребители масово се оплакват, че сиренето на цена под 15

...
Потребители масово се оплакват, че сиренето на цена под 15
Коментари Харесай

Евтиното сирене прелива от вода

Потребители всеобщо се оплакват, че сиренето на цена под 15 лв. е цялостно с вода и още щом бъде извадено от опаковката се разтича.

 

Експерти означават, че в случай, че нормата на водата е малко над 50% в млечните артикули, в някои марки сирена тя е над 60-70%. Специалистите дефинират тази процедура като шокираща в случай, че избраното по БДС количество вода е не повече от 54%.

 

И тъкмо тук идва уловката, тъй като това условие касае единствено продуктите, създадени по стандарта, а за останалите – подобен липсва или по-скоро има единствено рекомендация. В този ред на мисли потребителите се гневят какво купуват – на ниска цена сирене или скъпа вода.

 

Причината млечният артикул да е по този начин блудкав е влагането на така наречен трансглутаминаза. Въпросното вещество е позволено за приложимост при месните произведения, само че не и при млечните. Микробиолози означават, че превишеното количество вода в сиренето е нездравословно за консумиращите го, защото в него стартират да се развиват неприятни бактерии. Заради тях от време на време храната става канцерогенна, а в нередки случаи и токсична. Колкото по-голямо е водното наличие в продукта, толкова повече се форсират процесите и нарастват рисковете за потребителите.

 

Обикновено в сиренето се развиват млечно-киселите бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната във водното наличие обаче размества салдото в продукта и разрешава растежа на нетипични микроорганизми, някои от които крият рискове за здравето.

 

За задържането на водното наличие в сиренето се употребяват редица химикали, множеството от които нетипични за млечните артикули. Дори и да са позволени за вложение в други храни, не е ясно дали са подобаващи за сиренето, показват специалисти.

Инфо: Уикенд

Тагове: сирене вода водно съдържание Стандарт БДС бактерии лоши бактерии болестотворни бактерии канцерогенна храна токсична храна
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР