Потокът от мощно слънчево изригване се очаква да достигне до

...
Потокът от мощно слънчево изригване се очаква да достигне до
Коментари Харесай

Поток от мощно слънчево изригване достига Земята

Потокът от мощно слънчево изригване се чака да доближи до Земята в околните часове , заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ.

На 28 октомври, към 15 часа и 35 минути универсално време, Слънцето изхвърля коронарна маса от слънчевото леке AR2887, силата е Х1. И зригването основава " цунами " от плазма, което минава през целия безоблачен диск, сочат данни от " Спейсуедър ".

Вълната от плазма била с височина 100 000 километра и минала през слънчевата атмосфера със скорост над 700 километра в секунда.

В резултат на тази мощна детонация учените чакат геомагнитна стихия от клас G3 да доближи Земята на 30 октомври , посочи Маркишки.

Подобни стихии провокират и забележими с просто око полярни сияния и на по-ниски географски ширини. Според прогнозите е допустимо въздействието на по-слаби геомагнитни стихии да се усеща на Земята и на 31 октомври, и на 1 ноември.

Според прогнозите на специалисти от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати интензивността на слънчевото леке AR2887 евентуално не е завършила и има 60 на 100 възможност от изригвания клас М и 25 на 100 възможност от изригване клас Х в сегашното денонощие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР