Потенциалните стратегически инвеститори ще могат да подават заявление за участие

...
Потенциалните стратегически инвеститори ще могат да подават заявление за участие
Коментари Харесай

Заявки на инвеститори за АЕЦ Белене ще се приемат от началото на май

Потенциалните стратегически вложители ще могат да подават заявление за присъединяване в процедурата за плана АЕЦ "Белене " през май, когато тя ще бъде оповестена в формалния вестник на Европейския съюз, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Процедурата за избор на стратегически вложител започва, само че формалният период за подаване на заявление стартира да тече от датата на издание на поканата в формален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде оповестена при започване на месец май и срокът е 90 дни, означи тя.

Теменужка Петкова взе участие в интернационалния конгрес "Атомекспо ", който се организира в съветския курорт Сочи. В рамките на събитието тя ще има срещи с фирмите, които до този миг са показали интерес към АЕЦ "Белене " - съветската "Росатом ", френската "Фраматом " и американската "Дженерал Илектрик ". Тя ще се срещне и с министъра на нововъведенията на Сърбия Ненад Попович.

Знаете, че опцията за реализация на плана АЕЦ "Белене " ние преглеждаме като план, който ще има районно значение. Поради тази причина ще проведем среща и с сътрудника от Сърбия, с цел да можем да забележим каква е опцията вероятно сръбски компании да вземат участие като страни по контракти за изкупуване на електрическа сила или под друга форма, такава, каквато процедурата за избор на вложител, стратегически вложител, допуска, сподели енергийният министър Теменужка Петкова.

Очаква се в границите на събитието, което тази година е под мотото "Ядрените технологии за по-добър живот ", да се разиска приноса на атомната сила към битката с климатичните промени, както и смисъла на нуклеарните технологии за развиването на разнообразни браншове от обществения живот. В полемиките с изключение на компаниите от сектора, ще вземат участие финансови институции и представители на Международната организация за атомна сила, на Световната нуклеарна асоциация и на Световния енергиен съвет.

Теменужка Петкова е придружавана от ръководителите на Българския енергиен холдинг, НЕК, АЕЦ "Козлодуй " и Агенцията за нуклеарно контролиране. Предвижда се в границите на форума те да имат обособени срещи с представители на фирмите, които демонстрират интерес да вземат участие в построяването на АЕЦ "Белене " и да бъдат стратегически вложител на плана.

И маджарски компании имат интерес към АЕЦ "Белене ", сподели през днешния ден в Сочи изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев. Той отхвърли детайлности с аргумента, че ще се срещне с тях през идната седмица: "Проявиха интерес, вървяха на площадката на „ Белене “ и другата седмица имаме среща с тях за въпроси към нас по процедурата ".

В момента в света се строят 55 нови атомни реактори, като 9 от тях са в страни, които до момента не са развивали нуклеарна енергетика, уточни шефът на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг на откриването на "Атомекспо ".

Според Ризинг атомната енергетика е втората по непорочност сила след тази, която се създава от вода. Ядрената индустрия си е сложила за цел да реализира заложеното в проекта Хармония на Световната нуклеарна асоциация, който планува до 2050-та година 25 % от електрическата енергия в света да е създаден от атомни реактори. Това значи, че строителството на нуклеарни централи би трябвало да се утрои, уточни Агнета Ризинг. От своя страна генералният шеф съветската държавна корпорация "Росатом ", която е съорганизатор на събитието, Алексей Лихачов уточни, че на днешния конгрес участват представители от 74 страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР