Потенциалните инвеститори в проекта за АЕЦ Белене се притесняват повече

...
Потенциалните инвеститори в проекта за АЕЦ Белене се притесняват повече
Коментари Харесай

Петър Илиев: Политическият риск притеснавя повече потенциалните инвеститори за АЕЦ Белене от липсата на държавни гаранции


Потенциалните вложители в плана за АЕЦ " Белене " се тормозят повече от политическия риск, в сравнение с от неналичието на държавни гаранции за плана. Това декларира изпълнителнителният шеф на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев разяснява в изявление за стратегия " Хоризонт " на БНР.

„ Те се притесняват, че в случай че се включат в построяването като вложител или като акционер, след време някой различен може да ги спре и да бъдат направени едни разходи… Но като приказваме за държавни гаранции, ние приказваме за държавни гаранции по отношение на цената на електрическата сила. По други способи могат да бъдат подкрепяне тези вложители, а след това във всички случаи страната ще има регулираща и стопираща квота “.

Петър Илиев удостовери, че към АЕЦ " Белене " има интерес и от корейски вложител, с изключение на публично заявявания до момента от съветски и китайски компании.

„ Преговорите са на много начално равнище. Идваха и Корейската държавна асоциация, която дава отговор за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде оповестена процедурата, тогава към този момент несъмнено ще дойдат повече “, декларира още изпълнителният шеф.

Към момента разноските на НЕК по плана за АЕЦ „ Белене “, които са към милион на година, не са приети в цената на електрическата сила и грижата за плана става за сметка на част от облагата на НЕК, разяснява още той и изрази вяра строителството скоро ще стартира.

Отчетените преди месец от НЕК загуби, които накараха компанията да признае, че тя надали ще се оправи финансово без поддръжката на притежателя си - Българския енергиен Холдинг, той изясни по този начин:

„ Много от привилигированите производители – ВЕИ, топлофикации, американски централи, даваха силата на НЕК, а цената, която е избрана от КЕВР, не може цялата да бъде обезщетена. Затова се получиха тези загуби. От първи юли влезе новият закон за енергетиката и за месец юли НЕК е с доста положителни финансови резултати - над 20 милиона е облагата. Надяваме се до края на годината към този момент да сме много в по-добро финансово положение “.

Проблемът при американските централи е двукомпонентната цена - тя е била много висока заради по-малкото им натоварване, само че след първи юли те са съвсем оптимално натоварени и очакванията в НЕК са тя да бъде „ много по-поносима и сравнима с цената, която е на свободния пазар “

Илиев напомни нежеланото финансово положение, в което е заварил НЕК и посочи подобрението в параметрите ѝ, само че акцентира, че компанията към момента няма такива облаги, че да може даже да се обслужва заема към БЕХ.

Енергията, която се създава от въглищни централи, става все по-непродаваема поради покачващите се цени на въглеродните излъчвания, акцентира той.

„ В ценовото решение от първи юли цената на въглеродните излъчвания ни е приета 9 евро, а през вчерашния ден бяха 21 евро. Четох прогнози, че до края на годината ще станат 25 евро, а до края на полугодието на идната година -30. Тя става двойна от цената на въглищата. А България не може да спре въглищните централи… “, разяснява Петър Илиев.

Съседните страни също не разполагат с задоволително свободни мощности, които да дават на България, уточни той.

Цялото изявление можете да намерите във видеото на страницата на БНР: http://bnr.bg/post/101014516/p-iliev-potencialnite-investitori-za-aec-belene-se-pritesnavat-ot-politicheskia-risk
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР