Потенциална война заради Тайван може да струва на световната икономика

...
Потенциална война заради Тайван може да струва на световната икономика
Коментари Харесай

Анализатори: Евентуален военен конфликт заради Тайван ще струва на света 10 трлн. долара

Потенциална война поради Тайван може да коства на международната стопанска система 10 трилиона $, или близо 10% от международния БВП (БВП), оповестява Bloomberg. Агенцията се базира на изчисленията на свои анализатори, които преглеждат два сюжета: китайска инвазия в Тайван, в който случай Съединени американски щати ще бъдат въвлечени в спора, както и комерсиална обсада на острова.

В случай на война измежду вероятните последици специалистите показват: прекъсване на търговията с Тайван; понижение на БВП наТайван с 40%, на Китай - с 16,7% и на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати - с 6,7%. Освен това прогнозата е за 0,2% спад на световния Брутният вътрешен продукт, като страните от Източна Азия, в това число Южна Корея и Япония, ще бъдат наранени най-тежко.

Блокада на острова, съгласно Bloomberg, заплашва със следните последствия: Брутният вътрешен продукт на Тайван ще намалее с 12,2%, на Китай - с 8,9%, на Съединени американски щати - с 3,3%. Същевременно спадът на международния Брутният вътрешен продукт ще бъде 5%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР