Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и

...
Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Две са възможностите за бъдещ служебен премиер

Потенциална опция да се стигне до конституционна рецесия съществува и това всички анализатори го регистрират, само че аз съм оптимист, че ще излезем от тази обстановка. Струва ми се, че в съответния случай ще прескочим, което не значи, че в идващ сходен това ще се случи. Това разяснява в студиото на " Денят стартира " някогашният парламентарен арбитър и учител по конституционно право проф. Пламен Киров.

" Ще надделее някакъв разсъдък, защото явно е, че има разнообразни отзиви по един парламентарен текст, това значи, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя би трябвало да бъде ясна и точна, с цел да може да бъде прилагана еднопосочно. И самия факт, че има толкоз разнообразни отзиви, демонстрира, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги позволи - само Конституционният съд, само че следва да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с възможна противоконституционност на наредбите, на промените ", разясни проф. Киров.

Според него, когато не се стигне единодушие да се образува държавно управление от Народното събрание, президента организира съвещания с парламентарните групи и по-късно стартира процедура по назначение на служебно държавно управление и дружно с това насрочва нови избори.

" Последователността е тази - не първо се насрочват предварителни избори, а първо се схваща кои ще влязат в един длъжностен кабинет и по-късно се насрочват предварителни избори. Така е като се чете текстът, до подобен извод може да се стигне. Не единствено политиците, само че и гласоподавателите, които се интервюират, избират избори 2 в 1 ", сподели проф. Пламен Киров.

По думите му, в един миг може да се окаже, че ще имаме два Народното събрание в мандат, защото в този момент настоящия ще продължи да работи по време на предизборната акция.

" Според решение на Конституционния съд, мандатът на новоизбраното Народно заседание стартира от деня на изборите, а не стартира от полагането на клетва от народните представители. От полагането на клетва на новите народни представители се приключва мандата на остарелия парламент ", разясни той.

Проф. Пламен Киров счита, че две са опциите за предстоящ длъжностен министър председател. По думите му, по метода на изключването, най-вероятно президентът ще се спре на един от двамата заместник-председатели на Сметната палата - Горица Грънчарова - Кожарева и Тошко Тодоров. Проф. Киров беше безапелационен, че президентът може да откаже да назначи препоръчаното му държавно управление, без да нарушава Конституцията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР