Потенциален инкубатор на терористична заплаха за Европа - такава опасност,

...
Потенциален инкубатор на терористична заплаха за Европа - такава опасност,
Коментари Харесай

Балканският миграционен път крие риск от терористични заплахи

Потенциален развъдник на терористична опасност за Европа - такава заплаха, съгласно италианското разузнаване, съставляват Балканите, в частност балканският миграционен път, по който противозаконни мигранти минават, с цел да доближат до Европа, написа италианското издание " Темпо ".

Предупреждението италианското разузнаване е отправило още преди две години. То приказва за същинска джихадистка вселена, която по време на войната в Сирия е " произвела " над 1000 бойци, потеглили от балкански страни, с цел да се включат в редиците на организацията " Ислямска страна ". От тези близо 1000 души към 45 % са се върнали вкъщи и до през днешния ден съставляват мотив за безпокойствие, че биха могли да популяризират религиозния радикализъм, а и освен него, показва изданието.

Италианското разузнаване насочва вниманието си върху профила на тези задгранични бойци, които съставляват възможни вектори на риска за европейската и италианската сигурност.

Но рисковете не произтичат единствено от това. През 2015 година навръх Балканите са били разпознати минимум 20 терористични кафези, дейни в набирането и подготовката на задгранични бойци в Косово, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Албания, съгласно информация на Института за интернационалните политически проучвания, представена от " Темпо ".

Тази нагледно казано вселена е формирана най-вече от салафитски и уахабитски групи, измежду които се открояват организации, настоящи в Косово, Албания и Босна и Херцеговина. Понастоящем, съгласно анализите на европейски разследващи служби, този брой е останал неизменен. Въпреки че в Сирия и Ирак размерите на ИД към този момент са намалели и тази организация е остатъчна действителност, радикализираните лица на Балканите ще продължат да оказват опозиция, написа изданието, представено от " 24 часа ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР