Потенциалът за конфликти в света расте и Русия го усеща

...
Потенциалът за конфликти в света расте и Русия го усеща
Коментари Харесай

Путин пред лидерите на ШОС: Расте опасността от глобален конфликт

Потенциалът за спорове в света пораства и Русия го усеща - такова предизвестие насочи през днешния ден съветският президент Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), съобщи Би Би Си.

 

“Геополитическите спорове от ден на ден се обострят, интернационалната система за сигурност се утежнява, усилват се рисковете от нова икономическа и финансова рецесия на фона на неконтролираното струпване на задължения в развитите страни, общественото разслоение и повишаването на бедността в целия свят, както и утежняването на продоволствената и екологичната сигурност. Всички тези проблеми водят до доста увеличение на конфликтния капацитет ”, акцентира съветският държавен глава.

 

Форумът на ШОС, който се организира онлайн, бе първата интернационална демонстрация на Путин след метежа на “Вагнер ” на 24 юни.

 

Президентът употребява срещата, с цел да насочи обръщение към Запада, като акцентира, че наложените на Русия наказания я вършат по-силна. “Русия се опълчва на всички тези външни наказания, напън и провокации и продължава да се развива както в никакъв случай до момента ”, посочи Путин.

 

„ Бих желал да благодаря на моите сътрудници от страните от ШОС, които показаха поддръжка за дейностите на съветското управление за отбрана на конституционния ред и живота и сигурността на жителите “, сподели съветските президент.

 

Председателят на КНР Си загатна в своето изявление значимостта на опазването на районния мир и сигурност. Той прикани членовете на ШОС „ да следват вярната посока и да засилят своята взаимност и взаимно доверие “.

 

Китайският президент Си Цзинпин акцентира, че “Пекин ще се опълчи на едностранните наказания и на генерализацията за концепцията за националната сигурност ”.

 

Путин увери сътрудниците си, че Русия е постоянна след метежа на “Вагнер ”. “Руските политически кръгове и цялото общество ясно демонстрираха своето единение и високо възприятие на отговорност за ориста на родината, като дадоха отговор с обединен фронт против опита за въоръжен бунт ”, уточни президентът.

 

Той посочи все по-значимата роля в интернационалните каузи на ШОС, която дава “реален принос за поддържането на мира, икономическия напредък на страните членки и укрепването на връзките сред народите ”. Путин разкри, че над 80% от търговията сред Русия и Китай към този момент се прави в националните валути - рубли и юани, и прикани останалите членки на ШОС да следват същия модел.

 

Путин съобщи, че предходната година търговията на Русия с останалите страни от ШОС се е нараснала с една трета и е достигнала рекордните 263 милиарда $. Той акцентира, че повече от 80% от комерсиалните покупко-продажби сред Русия и Китай към този момент се правят в рубли и юани. Путин предизвести, че безконтролното трупане на задължения в развитите страни усилва риска от нова световна рецесия и води до растеж на конфликтния капацитет в света.

 

Домакинът на срещата на върха индийският министър председател Нарендра Моди прикани членовете на ШОС наред с другото да засилят търговията, свързаността и софтуерното съдействие.

 

Моди не загатна непосредствено нито войната в Украйна, нито все по-настъпателната позиция на Китай в региона на Индийския и Тихия океани. Военновъздушни сили разяснява, че исторически необвързаната Индия е трябвало да върви по опънато дипломатическо въже поради все по-силните си връзки със Запада. Само дни по-рано Съединени американски щати постлаха за Моди червен килим при държавното му посещаване във Вашингтон, по време на което беше оповестено усилване на двустранните стопански връзки.

 

Моди не загатна и Китай, до момента в който говореше за районната сигурност. Делхи от дълго време поддържа враждебни връзки с Пекин. Индийските и китайските войски водиха смъртоносни конфликти на дългогодишната си противоречива граница през 2020 година и напрежението продължава и до през днешния ден.

Западът от ден на ден вижда Индия като противотежест на Китай, макар че Делхи в никакъв случай обществено не се е заел. И за следващ път се въздържа да го направи в ШОС.

 

Вместо това министър председателят на Индия прикани членовете да си сътрудничат в битката с трансграничния тероризъм.

„ Някои страни употребяват трансграничния тероризъм като инструмент в своите политики, дават заслон на терористи... ШОС не би трябвало да се колебае да подлага на критика такива страни “, сподели Моди.

Подобни изказвания постоянно се възприемат като ориентирани към прилежащ Пакистан, противник на Индия през десетилетията. Нейният министър-председател Шахбаз Шариф сподели, че страните от ШОС би трябвало да подхващат ограничения за " битка с трите несгоди на тероризма, екстремизма и сепаратизма ".

 

На форума на ШОС през днешния ден Иран бе публично признат в организацията и стана нейният девети член.

ШОС е учредена на 15 юни 2001 година в Шанхай. Първоначално в нейния състав влизат шест страни - Русия, Казахстан, Киргизия, Китай, Таджикистан и Узбекистан като контрамярка за ограничение на въздействието на Запада в района

През 2017 година към ШОС се причисляват Индия и Пакистан.

 

Групата стана изключително значима за Русия и Китай, защото връзките им със Запада се утежниха.

 

Експертите считат, че капацитетът на групата не може да бъде подценяван, макар съществуването на по-видни конгреси като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), Г-20 и Г-7.

 

ШОС сплотява към 40% от международното население и повече от 20% от международния Брутният вътрешен продукт. С присъединението на Иран организацията ще управлява към 20% от международните петролни ресурси.

 

Включването на Иран като пълновръстен член на тазгодишната среща ще ускори енергийния портфейл на ШОС, само че ще провокира яд в западните столици.

 

Тъй като ШОС от ден на ден се опълчва на ръководените от Запада конгреси, за Индия може да стане по-трудно да реализира дипломатически баланс сред другите си световни сътрудници.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР