Потъване на жилищния пазар в САЩ, спад на цените на

...
Потъване на жилищния пазар в САЩ, спад на цените на
Коментари Харесай

Какво се случва на пазара с най-скъпи имоти в света на фона на спада в световен мащаб?

Потъване на жилищния пазар в Съединени американски щати, спад на цените на парцелите в най-голямата стопанска система в Европа, невъобразим от десетилетие, срив на пазара на парцели в Австралия и още и още сходни заглавия разказват обстановката на доста жилищни пазари по света. Това се случи откакто влязоха в действие политиките на редица централни банки за повдигане на лихвите, като метод да се борят с инфлацията.

Какво се случва на най-скъпия пазар на парцели в света?

Жилищния пазар в Хонконг постоянно е бил синоним за недостижимост и не без учредения за това. Хонконг е мястото, на което средностатистическо жилище се продава за цена от един милион долара и даже място за паркиране може да коства близо един милион.

За спад на цените не може да става и дума в последно време, макар, че предходната година беше регистриран подобен. Дори противоположното - цените на жилищата на вторичния пазар в Хонконг се повишиха с 2,22% през февруари, което най-голямото повишаване от от май 2020 година насам. Желанието за закупуване на жилища се възвърне поради упованията за по-бавно повишение на лихвените проценти и възстановяване на икономическите настроения след отваряне на границите на града.

" Това е второ следващо месечно нарастване ", разяснява Дерек Чан, управител в организацията Ricacorp Properties, представен от South China Morning Post. " Нарастващият подтик ще продължи, в случай че лихвените проценти са постоянни и стопанската система на района се усъвършенства след повторното отваряне на границите ".

Нещо повече: експертът очаква цените на жилищата да се покачат с 6% през първото тримесечие, възстановявайки част от спада от предходната година. Трябва да се означи, че цените на един от най-недостъпните жилищни пазари в света паднаха с 15% през 2022 година, първият спад от 2008 година поради слабите стопански перспективиCovid 19 и възходящите лихви по ипотечните заеми.

Най-голямото нарастване на цените се следи при дребните и междинни жилища, с размери от 39 кв.м. до 69 кв.м., които са се повишили с 2,24%, най-голямото нарастване от над повече от 3 години насам, демонстрират данните.

Прогнозите

Според отчет на JPMorgan цените на жилищата ще скочат с 10%- 15% а през 2023 година

Според отчета на S&P Global Ratings цените на жилищата ще се покачат с 5-8 % тази година, на фона на подобряващите се стопански вероятности след премахването на рестриктивните мерки.

" Ние обаче имаме вяра, че разработчиците ще дефинират консервативно цените на плановете си през 2023 година на фона на огромни ресурси, скок в предлагането през 2024 година и нараснали лихвени проценти ", сподели S&P Global Ratings.

Като се взема поради по-доброто от предстоящото пазарно въодушевление, Colliers счита, че цените на жилищата ще се покачат с 8% тази година. През януари консултантската компания съобщи, че чака спад от 5 - 10% процента.

Тези прогнози идват на фона на срив на покупко-продажбите с жилища с 40%.

Освен това Midland Holdings, която е единствената организация за парцели в града, регистрира чиста загуба от 68 милиона щатски $ за предходната година, спрямо облага от 12 милиона $ преди година, съгласно декларация.

Агенцията съобщи, че чака скок в размера на транзакциите, както и 10% повишаване на цените на жилищата тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР