Потърпевшите искат 5 милиона долара за неразрешеното използване на техните

...
Потърпевшите искат 5 милиона долара за неразрешеното използване на техните
Коментари Харесай

Дублиращите актьори подадоха съдебен иск срещу стартъпа за изкуствен интелект, който е откраднал гласовете им

Потърпевшите желаят 5 милиона $ за неразрешеното потребление на техните гласове и последващата комерсиализация.

На 16-ти май двама американски артисти подадоха иск против стартъпа за изкуствен интелект Lovo във федералния съд в Манхатън, обвинявайки компанията, че нелегално копира гласовете им и ги употребява без позволение в своята технология за озвучаване, основана на изкуствен интелект.

Пол Скай Лерман и Линеа Сейдж обявиха в желае, че основаната в Сан Франциско компания е продавала версии на техните гласове синтезирани с изкуствен интелект без позволение. А самите гласови проби, настояват актьорите, също са били получени от компанията с машинация.

Актьорите желаят обезщетение от най-малко 5 млн. $, като упрекват Lovo в машинация, подправена реклама и нарушение на правата им на гласност.

По-конкретно, вследствие на огромната стачка на актьорите, която се организира предходната година в Съединени американски щати и продължи близо четири месеца, филмовите студия се споразумяха с актьорите, че потреблението на техните цифрови копия ще бъде заплатено в същия размер, както в случай че самите артисти биха взели участие в снимането на кино лентата.

Не е ясно дали това съглашение се отнася и за дублажа и дали Lovo в този момент го нарушава, само че засегнатите артисти са доста решителни.

„ Искаме да сме сигурни, че това няма да се случи още веднъж на други хора “, споделя юристът Стив Коен, който съставлява ищците. „ Не знаем какъв брой хора от хилядите гласове, които Lovo употребява, знаят, че гласовете им са били използвани и могат да продължат да бъдат употребявани в бъдеще. “

Лерман и Сейдж са били наети на американската платформа за свободни специалности Fiverr, с цел да правят озвучителна работа за анонимни клиенти. На Лерман е било казано, че гласът му ще се употребява единствено за някакъв „ проучвателен план “, а на Сейдж – че гласът ѝ ще се употребява единствено за „ тестови сюжети за радиосъобщения “.

Въпреки това, в желае се твърди, че по-късно Лерман е чул ИИ версии на гласа си във видеоклипове в YouTube за съветска военна техника, както и в подкаст епизод за „ заплахите от ИИ технологията “. Гласът на Сейдж на собствен ред е употребен за озвучаване на разнообразни рекламни материали на Lovo. Едва по-късно актьорите научават, че техният шеф във Fiverr е точно един от актуалните чиновници на Lovo.

Заслужава да се означи, че Lovo продава откраднатите гласове на актьорите под други имена. По този метод Скай Лерман се е трансформирала в „ Кайл Сноу “, а Линеа Сейдж – в „ Сали Колман “. Според ищците, в отговор на писмо с искане да спрат да употребяват гласовете им, компанията декларирала, че гласовете им „ не са известни “ и продажбите им са „ незначителни “.

Актьорите подават желае си от името на всички артисти, които дублират, чиито гласове също се твърди, че може да са били употребявани непозволено от Lovo. В желае се твърди, че на уеб страницата на Lovo се оферират и гласове, имитиращи известни персони като Барак Обама, Марк Зукърбърг и Конан О’Брайън. Едва ли някой от тях е дал единодушието си за сходни неща.

Представители на Lovo към момента не са дали отговор на молбите за коментар. Междувременно горепосоченото дело е заведено в Окръжния съд на Съединени американски щати за южния регион на Ню Йорк като Lehrman v. Lovo Inc, под номер 1:24-cv-03770.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР