Построяването на газопровода Северен поток 2 е стратегическа грешка, на

...
Построяването на газопровода Северен поток 2 е стратегическа грешка, на
Коментари Харесай

Дуда: Северен поток 2“ е стратегическа грешка, на която НАТО трябва да отговори

Построяването на газопровода " Северен поток 2 " е стратегическа неточност , на която евроатлантическата общественост би трябвало да откри отговор. Това съобщи през днешния ден президентът на Полша Анджей Дуда, представен от организация " Укринформ ". Изявлението беше направено пред Варшавския конгрес по сигурността.

" Това газопровод не трябваше да се построява, това е неточност със стратегическо значение за евроатлантическата общественост. " - уточни Дуда.
 Полша гневна на Германия за
Полша гневна на Германия за " Северен поток 2 ", президентът отхвърли среща с Меркел

Полша е твърдо срещу " Северен поток 2 "

По думите му, става дума освен за ампутиране на Украйна, Словакия или Полша от преноса на съветски газ.

" Става дума за нещо по-голямо - даването на Русия на опция да шантажира в стратегически проект цялата западна общност, което надалеч надвишава сферата на енергетиката. " - акцентира президентът на Полша.

По думите му, в НАТО би трябвало да се организира полемика по тематиката по какъв начин общността да реагира на политическите, енергийните и военните предизивикателства, които може да донесе стартирането на " Северен поток 2 ".
 Шефът на „ Нафтогаз “: Русия изнудва Европейски Съюз да пусне „ Северен поток 2 “, създавайки неестествен недостиг на газ
Шефът на „ Нафтогаз “: Русия изнудва Европейски Съюз да пусне „ Северен поток 2 “, създавайки неестествен недостиг на газ

Транзитът през Украйна е понижен....

Той сподели още, че Полша интензивно поддържа политиката на отворени порти в НАТО и в Европейски Съюз.

" Не може да забравяме за Грузия, Украйна, Молдова или страните, на които се лишава правото на самоопределяне - като Беларус . Полша интензивно се застъпва за стремежите на тези страни, като поддържа политиката на отворени порти, както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз ". - означи Дуда.

Той подсети, че враговете на западните демокрации боравят принадлежности за влияние като дезинформация, хакерски атаки или интервенция във вътрешните им избори.

" Ние също виждаме хибридни дейности от страна на беларуските спецслужби , които трансферират мигранти на територията на Европейски Съюз ", добави полският водач.

Той установи, че с разширението на военната си интензивност Русия заплашва НАТО от изток, север и юг. Според него тази опасност се нуждае от сложен отговор.

Дуда означи, че извършените неотдавна учения " Запад 2021 " са посочили, че Русия създава сюжети за пълномащабен спор с НАТО на територията на Полша и прибалтийските страни.

Полският президент е уверен, че срещата на НАТО в Мадрид през идната година би трябвало да създаде сложен отговор на всички вероятни закани.

Припомняме, през вчерашния ден, 4 октомври, операторът на " Северен поток 2 " съобщи, че е почнало запълването с газ на първата тръба на газопровода, откакто Датската организация по енергетика даде позволение за това.
 В Русия удовлетворени: повишаването на газа ще форсира въвеждането в употреба на
В Русия удовлетворени: повишаването на газа ще форсира въвеждането в употреба на " Северен поток 2 "

Цената на газа в Европа през последните дни стигна рекордни равнища
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР