Постоянно пристига информация от съответните служби на страните членки и

...
Постоянно пристига информация от съответните служби на страните членки и
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: Имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии с Украйна

Постоянно идва информация от съответните служби на страните членки и сътрудници в НАТО и Европейски Съюз, обстановката към Украйна е извънредно динамична и по тази причина ние имаме подготвеност да реагираме на всевъзможни сюжети в най-кратки периоди. Това сподели в предаването „ 120 минути “ министърът на външните работи Теодора Генчовска след присъединяване си в 58-мата Конференция по сигурността в Мюнхен.

По думите ѝ към момента има принадлежности за разговор, когато от двете страни има предпочитание за този разговор.

„ В момента се следи продължаващо увеличение на съветските сили и техника, което слага в неприемливи условия и което е в контраст на интернационалния ред, който е учреден на ясни правила “, означи външният министър.

„ Байдън в петък съобщи, че той продължава също дипломатическите старания и в сряда следва следващият кръг от диалози сред секретаря Блинкен и съветският външен министър Сергей Лавров. В четвъртък е планувана среща на Г-7, дипломатическите старания не престават “, добави Генчовска.

„ Мюнхенската конференция по сигурността беше потребна и навременна тъй като даде опция всички политически лица, водачи, министри от целия свят да се съберат в този значим миг и да излъчат едно доста ясно обръщение към Путин, че всички ние заставаме зад Украйна и сме подготвени да продължим разговора, само че в това време сме подготвени за реакция, която ще бъде безапелационна и единна, в случай че не се случи деескалацията, която е извънредно нужна в този миг “, изясни Теодора Генчовска.

Тя добави, че процесът с подготовката на глобите, в който България взе участие, започва доста от дълго време.

„ Санкциите ще бъдат общи – стопански, финансови и самостоятелни, и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас, в съгласуваност със Съединени американски щати и Англия, и това може да се случи във всеки един миг “, означи Генчовска.

Според нея новите наказания ще бъдат доста работещ механизъм:

„ Изключително сериозен пакет е от наказания, много всеобхватни са, сигурно всяка страна поема своята тежест “, сподели тя.

Не се планува преместване на българското посолство в Украйна в различен град.

„ На уеб страницата на Министерство на външните работи са регистрирани 83-ма българи от Украйна, просто да бъдат локализирани къде се намират, единствено 6 са декларирали предпочитание да бъдат евакуирани при положение на нужда “, изясни външният министър.

„ Готови сме да понесем тежестите от възможни наказания само че най-важно е европейската система на сигурност, основана на правила, да бъде съхранена. Заставаме напълно в поддръжка на Украйна.

Продължаваме нашите дипломатически старания, като доказателство за това е плануваното ми посещаване с мен и министрите на външните работи на трите балтийски страни в Украйна, като планираме да посетим Източна Украйна “, съобщи Теодора Генчовска.

Тя сподели още, че биха посетили и Москва и това също ще бъде детайл от продължаването на политическия разговор, само че би трябвало да има две страни в този разговор.

По отношение на Република Северна Македония Генчовска съобщи, че най-важният детайл е да бъдат обезпечени правата на българите в РСМ в конституционната и правна уредба на страната.

Това е извънредно значимо, тъй като в срещите ми с тях това е едно от главните им стремежи, добави министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР