Постоянно повишаващите се изисквания към селскостопанското производство, в допълнение с

...
Постоянно повишаващите се изисквания към селскостопанското производство, в допълнение с
Коментари Харесай

Заместник-министър Георгиева: Фермерите се изправени пред все повече икономически предизвикателства

Постоянно повишаващите се условия към селскостопанското произвеждане, в допълнение с общата пазарна обстановка, изправят фермерите пред от ден на ден стопански провокации. Това съобщи ръководителят на българската делегация, заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на кръглата маса на тематика: „ Край на глада ", която беше част от двудневния Регионален конгрес за стабилно развиване за района на Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на Организация на обединените нации, който се организира в гр. Женева, Швейцария.

„ Европейският аграрни бранш е повече от просто произвеждане на храни - той е основа за проспериращи и разрастващи се селски региони и главен поръчител за продоволствена сигурност ", уточни заместник-министърът. Тя добави, че световната смяна на климата и последствията за околната среда, дружно с политическите, икономическите и обществените провокации с особена заостреност слагат въпроса за устойчивото развиване на селското стопанство и произвеждане на храни в международен мащаб.

Заместник-министър Георгиева акцентира, че дейностите в региона на климата би трябвало да бъдат ориентирани към трансформиране на продоволствените системи, тъй че те да могат да спомогнат за устойчивото изхранване на възходящото население на планетата, само че да запазят биоразнообразието, както и да разрешат на локалните общности да продължат да трансформират земеделието в печеливша и насочена към бъдещето активност.

„ Въпреки че, селското стопанство има значим принос за климатичната индиферентност на Европа, условията би трябвало да бъдат избрани по подобен метод, че да не компрометират производството на храни и да не застрашат продоволствената сигурност. Не бива да позволяваме фермерите да поемат цялата тежест на зеления преход върху себе си ", безапелационна бе тя в изявлението си.

Заместник-министър Георгиева акцентира, че е належащо да бъдат положени старания за демонстриране на изгодите от зеления преход за самите фермери. „ Едновременно с това е нужно те да бъдат съпроводени, както на национално, по този начин и на европейско равнище, от задоволителни обезщетения за положените спомагателни старания, поради опазване на конкурентоспособността на земеделските стопани. Освен това, тук е доста значима ролята на внедряването и потреблението на повече новаторски решения и най-съвременни технологии за трансформиране на питателните системи ", означи Таня Георгиева. В изявлението си тя подчертава и на смисъла на богата и разнообразна храна за здравето на популацията. Заместник-министър Георгиева осведоми, че България е подхванала нужните дейности и са създадени и признати Закон за храните, както и Национална стратегия за предварителна защита и понижаване на загубите на храни за интервала 2021-2026 година, които да слагат началото на дълготрайна национална политика за осведоменост и ангажираност на обществото към този международен проблем.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР