Постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай призова за

...
Постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай призова за
Коментари Харесай

Афганистан призова съседите си отворят хуманитарен коридор за бягащите от талибаните

Постоянният представител на Афганистан в Организация на обединените нации Хулам Исакзай прикани за основаване на филантропичен кулоар за напускащите страната хора.

Съветът за сигурност и генералният секретар на Организация на обединените нации би трябвало да употребяват всички средства, с които разполагат с цел да призоват към неотложно преустановяване на насилието, отбрана на правата на индивида и амнистията да се извършва, както самите талибани обявиха, че ще вършат към този момент, както и да призоват убийствата и актовете на отмъщение да се прекратят.

Хуманитарният кулоар, който Исакзай желае да бъде основан е за жители на Афганистан, които са застрашени да станат жертви на отмъщение и набези на талибаните. Исакзай приканва и прилежащите на Афганистан страни да отворят за тях границите си и да спомагат на хората, които се пробват да избягат от страната.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации разисква обстановката в страната, откакто талибаните единствено за седмица съумяха да настъпят и завземат на процедура цялата страна, а от през вчерашния ден вечерта държат и контрола над столицата Кабул. Министрите на външните работи на Европейския съюз също ще проведат незабавни диалози по тематиката.

Ситуацията в Афганистан към този момент е изключително сериозна. В столицата Кабул през днешния ден има вълнения, изключително на летището. Ройтерс заяви за 5 жертви, други организации оповестяват за седем починали в хаоса, откакто стотици хора се пробваха със мощ да се качат на самолети , излитащи от афганистанската столица.

По-рано пътническите полети от столичната аерогара бяха спрени, а излитащите все още самолети има дипломатически личен състав от разнообразни посолства, които изтеглят своите чиновници от страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР