Постоянният комитет на Бернската конвенция реши за осма поредна година

...
Постоянният комитет на Бернската конвенция реши за осма поредна година
Коментари Харесай

МОСВ: Бернската конвенция няма да отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Постоянният комитет на Бернската спогодба реши за осма поредна година да не отваря досие за трасето на автомагистрала (АМ) „ Струма “ през Кресненското дефиле, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на уеб страницата си. На съвещанието бяха показани напъните на българските управляващи за предприемане на всички нужни ограничения за запазване на типовете и местообитанията в пролома при построяването на последния сектор от тази стратегически значима транспортна връзка, показаха още от министерството. 

След приемането, през предходната година, на характерни и подробни цели на запазване за предпазени зони „ Кресна “ и „ Кресна-Илинденци “, главният акцент в този момент беше осъщественият разбор на сходството на оценката за съгласуемост с одобрените цели, както и подобряването на плана за определения вид за създаване на автомагистралата.

Българските управляващи показаха съжалението си, че в своите старания не са подкрепени по градивен метод от неправителствените организации, само че приветстваха предлагането на Бюрото на Конвенцията за техническа работна среща, която да се организира в България през април с присъединяване на интернационалните специалисти с опит в построяването на устойчива линейна инфраструктура. Представянето на непознатия опит и положителни практики и оферти за това по какъв начин същите могат да бъдат приложени в съответната обстановка ще бъде още една опция за намиране на най-хубавото решение и механизми за запазване на богатото биологично многообразие в региона на Кресненското дефиле. Това ще показа и добра опция за градивен разговор с гражданското общество и локалните общности.

На съвещанието на Постоянния комитет българската делегация прикани рекомендациите на Конвенцията да бъдат използвани и да се търси баланс сред опазването на дивата флора и фауна и гарантирането на живота, здравето и благосъстоянието на хората, осведомиха още от Министерство на околната среда и водите. 

Припомняме, че от 10 август беше пуснато придвижването по доизградения пътен възел „ Кресна " на автомагистрала (АМ) „ Струма ". Така се обезпечава безконфликтното и безвредно придвижване по направлението София – Кулата. С отварянето му за придвижване се покачва сигурността в натоварения сектор и включването на трафика от двулентовия първокачествен път E 79 в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна - Сандански от Автомагистрала „ Струма ", показаха от Агенция „ Пътна инфраструктура " (АПИ). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР