Постоянните представители на страните членки на НАТО и на Русия

...
Постоянните представители на страните членки на НАТО и на Русия
Коментари Харесай

НАТО и Русия ще опитат днес да намалят напрежението над Балтийско море

Постоянните представители на страните членки на НАТО и на Русия в Атлантическия алианс ще се опитат през днешния ден на среща в Брюксел да понижат случаите с военни самолети в небето над Балатийско море, откакто в някои от тях се стигна до рискови маневри на водачите.

На съвещанието на Съвета НАТО-Русия натовските посланици ще упорстват съветските водачи да оповестяват полетните си проекти, да дават отговор на авиодиспечерите или да се отбелязват с бордовите транспондери.

Според Кремъл всички съветски полети над Балтика се организират в тъкмо сходство с интернационалното право.

Но случаите зачестяват. През юни бяха вдигнати по паника съветски самолети за пресрещане на прелитащ американски стратегически бомбардировач В-52. Миналия месец НАТО наблюдава три съветски самолета над морето, в това число два изтребителя, които алиансът твърди, че не са реагирали на апелите на авиодиснечерите или са отказали да се разпознават.

Москва сподели видео запис по какъв начин полски F-16 съпровожда самолета на съветския министър на защитата над Балтийско море, до момента в който съветски Су-27 не му даде знак с маневра да се отдръпна. Преди дни самолетът на съветския президент Владимир Путин направи необикновен завой от над 500 км, с цел да не премине над полското въздушно пространство.

На Съвета НАТО-Русия се чака дипломат Александър Грушко да разиска въпроса с въздушните произшествия, както и спора в Източна Украйна, в който от април 2014г. насам починаха повече от 10 000 души. Алиансът упреква Москва в директна поддръжка за сепаратисти и изпращане на оръжие и постоянни войски. Москва отхвърля да взе участие по какъвто и да е метод в спора, който съгласно нея е по-скоро революция в Украйна.

Заседанието ще е едвам петото от анексирането на Крим насам. На него ще се разискват и плануваните военни маневри в идващите месеци.

За септември Русия и Беларус приготвят взаимни учения, които съгласно натовски страни може да включат над 100 000 военни, както и да има тренировки за приложимост на нуклеарно оръжие. Това се обрисува да бъде най-мащабното обучение от 2013г. насам.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР