Постоянните представители на страните членки на ЕС в Специалния комитет

...
Постоянните представители на страните членки на ЕС в Специалния комитет
Коментари Харесай

ЕС отстъпва пред фермерите - земите под угар няма да са задължителни

Постоянните представители на страните членки на Европейски Съюз в Специалния комитет по земеделие утвърдиха през днешния ден осъществяването на целево преразглеждане на някои съществени актове на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Това стана по предложение на Европейската комисия в отговор на опасенията на фермерите. То бе огласено на 15 март.

Същевременно през днешния ден в Брюксел се организира Съвет „ Земеделие “ с присъединяване на отрасловите министри от страните членки. Специално за събитието в центъра на Брюксел се стекоха стотици фермери (виж по-долу).
 Фермери с трактори се придвижват към постройката на Съвета на Европейски Съюз, където заседават министрите на земеделието.
Целта на преразглеждането е опростяването, намаляването на административната тежест и даването на по-голяма еластичност да осъществяването на избрани условия за пприлагането на ОСП, свързани с околната среда.

Специалният комитет поддържа препоръчаните от Европейска комисия промени на стандартите на положителните аграрни и екологични условия (ДЗЕУ). Те са общо 9 на брой и множеството заплащания по ОСП са свързани с осъществяването им.

Една от измененията е въвеждането на обща уговорка, която ще разреши на страните членки да вкарват краткотрайни и целеви дерогации от някои условия. Това ще става при положение на непредвидени климатични условия, които не разрешават на фермерите са съблюдават ДЗЕУ. Държавите би трябвало да осведомят Комисията един път годишно за дерогациите.
 Фермери паркираха тракторите си близо до постройката на Съвета на Европейски Съюз.
Въвеждат се следните изключения:

• ДЗЕУ 6 за почвеното покритие в чувствителни интервали. Страните членки ще имат повече еластичност да вземат решение кои типове почви да бъдат опазвани и през кои сезони. Това ще става въз основа на техните национални и районни специфики;

• ДЗЕУ 7 за промяна (ротация) на културите. Тази активност ще остане съществена процедура, само че страните членки ще могат да прибягват до диверсификация на културите като опция. Така фермерите от засегнатите от суши или порои ще изпълнят по-лесно изискването;

• ДЗЕУ 8 за непроизводителни земи, или земи под угар. Фермерите ще би трябвало да запазят съществуващите насаждения на своите земи, само че към този момент ще бъдат насърчавани непринудено да запазят част от площта им да остане под угар или да основат нови насаждения посредством екосхеми;

Подкрепеното преразглеждане не обгръща дребните стопанства с повърхност под 10 хектара (100 декара). Те няма да бъдат следени или глобявани по отношение на обвързващите условия по ОСП.

Одобрената през днешния ден мярка визира 65 на 100 от бенефициентите по ОСП, само че единствено 10 на 100 от селскостопанските площи. Тя обаче ще понижи доста административната тежест, обвързвана с контрола за фермерите и националните администрации. Същевременно ще бъдат непокътнати екологичните цели.
 Протестиращи земеделци палят плява.

Страните членки на Европейски Съюз към този момент ще могат да актуализират два пъти годишно стратегическите си проекти по ОСП. Досега това беше допустимо единствено един път на година.

Предстои ръководителят на Специалния комитет по земеделие да изпрати писмо до Европейския парламент. Комисията по земеделие в Екологичен потенциал реши да употребява бърза процедура за това предложение. Позициятаъ на Парламента на първо четене би трябвало да бъде утвърдена на пленарната сесия на 22-25 април.

След това регламентът би трябвало да бъде официално утвърден от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз, подписан от неговите и на Европейския парламент представители и оповестен в Официалния вестник на Съюза. Ако всичко върви по проект, регламентът ще влезе в действие до края на пролетта.
Какво споделят протестиращите  Фермери изсипаха тонове картофи покрай централата на Европейската комисия.
Още от сутринта през днешния ден Европейският квартал на Брюксел, където се намират евроинституциите, бе блокиран от фермери. Протестът им съответствува със съвещанието на министрите на земеделието, които преглеждат предложенията на Европейската комисия.

В шлагер на шествието се трансформира песента Staying Alive („ Жив съм “) на „ Би Джийс “. Над 300 трактора блокираха региона, непрекъснато се чуваха сирени и гърмежи на пиратки. На места даже бе разпален огън, защото времето към момента е студено.

„ Трябва още и поддържаме натиска, с цел да сме сигурни, че ще бъдат изпълнени всичките ни претенции. Трябва да има мощно земеделие - то прави мощна страната и континента и в този момент виждаме в интернационалния геополитически подтекст, че това е от главно значение “, показа фермер на име Юлен от белгийския район Валония.

Той обаче бе безапелационен, че казусът не е вносът на зърно от Украйна:

„ Руснаците биха желали да кажем тъкмо това, само че не е по този начин. Аз съм проевропейски надъхан и нямам самообладание Украйна също да стане част от Европейски Съюз. Проблемът не е в украинския импорт, а в офанзивата на Русия против Украйна. “

Според негов сътрудник, също от Валония, значимото е да има по-високи приходи за земеделците и малко да бъде отпусната хватката с условията за околната среда. И той бе на мнение, че казусът не е във вноса от Украйна.

„ Пазарите въпреки всичко са международни, тъй че това нищо не трансформира. Ние сме тук на първо място поради нашите приходи - месото върви зле, пилешкото, млякото също. Става дума за цялост от доста неща, от които ни е пристигнало до гуша, в това число от държавните управления отпред на Европа “, добави той, само че не пожела да си каже името.

На митинга бяха пристигнали и фермери от прилежаща Нидерландия.

„ Искаме да се забрани на хората да купуват аграрни артикули под индустриалните разноски. Тези претенции не са признати. Направени са стъпки към основаването на нещо като система за мониторинг, само че към момента няма законодателство, което да не разрешава пазаруването на аграрни артикули под тяхната себестойност “, показа фермерът Леонардо от Ниската земя.

Той взе участие в митинга със синдикатите от белгийския район Фландрия.

Подобно на другите си сътрудници, Леонардо също не е срещу вноса от Украйна. Но е срещу съглашението за свободна търговия със страните от Меркосур -  южноамериканския общ пазар, включващ Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Тези страни съгласно него основават нелоялна конкуренция сред фермерите и вършат тяхната позиция все по-слаба.
 Земеделци изхвърлят тор.
Клуб Z беседва и с минувачи. Повечето от тях обявиха, че не са напълно наясно с митинга. А някои въобще не го поддържат и са гневни на фермерите. Сред най-гневните бе локален снабдител.

„ Това ми предизвиква кахъри. Аз правя доставки, а днешният ден е пагубен за мене “, посочи той.
Буркина Фасо против Украйна
Протестиращите фермери откриха поддръжка у преселник от африканската страна Буркина Фасо. Той единствен обвърза митинга с Украйна.

„ Смятам, че не е заслужено да се пращат пари на Украйна и да се оставят земеделците да умират. За какво служи това? Вместо да се пращат пари на Украйна да води война, би трябвало да се дадат на тях “, счита африканецът.

На репликата, че самите земеделци не са срещу Украйна или вноса оттова, и на въпрос дали Русия би трябвало да бъде оставена да прегази Украйна той даде следния отговор:

„ Украйна е столица на Русия и тя би трябвало да вземе това решение. “
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР