Постоянните представители на Китай и Русия в Международната агенция за

...
Постоянните представители на Китай и Русия в Международната агенция за
Коментари Харесай

Русия и Китай виждат напредък в преговорите за ядрената програма на Иран

Постоянните представители на Китай и Русия в Международната организация за атомна сила (МААЕ) обявиха, че е реализиран прогрес на договарянията за иранската нуклеарна стратегия за връщане на Ислямската република и Съединени американски щати към осъществяване на договореностите от 2015 година Те разясниха, че ще проведат нова среща идната седмица , осведоми " Ройтерс ".

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли страната от съглашението и върна икономическите наказания, което принуди Техеран да стартира да нарушава договорката.
 Иран: Разговорите за нуклеарната договорка са градивни
Иран: Разговорите за нуклеарната договорка са градивни

Следващата среща във Виена ще се организира в петък

Руският представител в МААЕ Михаил Улянов написа в " Туитър ", че " участващите страни в JCPOA (Съвместния изчерпателен проект за деяние - Бел.ред.) прегледаха свършената работа от специалистите през последните 3 дни и показаха удовлетворение от постигнатия първичен прогрес ".

Съвместната комисия към JCPOA ще се събере идната седмица, с цел да поддържа позитивния миг , добави той.

Нито Съединени американски щати, нито Иран чакат бърз пробив на договарянията, почнали във Виена във вторник. Европейски и други дипломати работят като медиатори, тъй като Иран не желае за момента директни диалози с Вашингтон.

Иран, Англия, Китай, Франция, Германия и Русия се съгласиха във вторник да се образуват две експертни групи, чиято задача е да приготвят описи със наказания, които Съединени американски щати могат да анулират, когато Иран извърши някои нуклеарни отговорности.

Всички партии понижиха разликите и ще се опитаме последователно да достигнем до консенсус , разяснява китайският представител в МААЕ Уан Цюн. Дипломатът добави, че идната седмица ще засилят договарянията.

Министерството на външните работи на Иран разгласи, че дипломатите ще се срещнат във Виена в сряда. Работните групи, които са управлявани от Европейски Съюз и в тях не вземат участие Съединени американски щати, ще продължат работата си.

Западни дипломати разясняват, че до няколко седмици ще се разбере дали договарянията ще дадат някакви плодове преди президентските избори в Иран на 18 юни.

Американски представители обявиха, че са осведомени за резултите от срещите.

Междувременно член на договарящия ирански екип съобщи, представен от Агенция Франс Прес, че Иран възнамерява да ревизира дали Съединени американски щати в действителност ще анулират глобите, които засягат износа на нефт и интернационалните банкови преводи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР