Постоянната нестабилност в граничните райони ще забави изпълнението на проекта

...
Постоянната нестабилност в граничните райони ще забави изпълнението на проекта
Коментари Харесай

Коридорите завършват с кюрдите: за корените на протеста в Източна Турция

Постоянната неустойчивост в граничните региони ще забави осъществяването на плана „ Пътят на развиването ”.

След голям брой митинги, Централната изборна комисия на Турция реши: претендентът от „ прокюрдската “ Партия за национално тъждество и народна власт (DEM) Абудала Зейдан да стане кмет на Ван. Органът стимулира решението си с обстоятелството, че първичните решения на изборния съвет не подлежат на инспекция даже от Конституционния съд, „ и са дефинитивни “.

Прави усещане, че зам.-председателят на ръководещата партия назова решението за отстраняването на новоизбрания кмет „ безумство “, като трансферира отговорността за това на локалната изборна комисия. Сега кюрдските стачкуващи смениха гнева си с благосклонност, празнувайки успеха си. DEM приветства решението на съвета в обществените мрежи като като извика на кюрдски:

Да напомним, че на 29 март турското министерство на правораздаването забрани на Зейдан, който беше освободен през 2022 година след 4-годишна присъда затвор за това, което съдът дефинира като „ терористична агитация “, да взе участие в изборите, само че името му към този момент беше включено в бюлетината.

След успеха му изборната комисия на провинция Ван реши да лиши кюрдския политик, получил 55,48% от гласовете, от правото да заеме кметския стол, прехвърляйки го на претендента от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Абдулхат Арвас, който остана втори с 27,15% от гласовете, което предизвика протести в провинция Ван и в доста други провинции от Измир на запад до Хакари на югоизток. На общинските избори на 31 март ДЕМ затвърди позициите си, като завоюва 10 регионални центъра, против 8 преди пет години.

В нощта на 2 против 3 април нападателни тълпи в доста региони на Анадола се сблъскаха с полицията. Силите за сигурност бяха замеряни с камъни и коктейли Молотов. Освен това в Хакари стачкуващи нападнаха офиса на ръководителя на ръководещата ПСР (на турски АКП) Зейдин Кая, който обаче не пострада.

Части на вътрешните войски (жандармерията) са ситуирани в няколко града в Източна Турция, а против " спокойно протестиращите " се употребяват сълзотворен газ и водни оръдия. Според някои известия измежду бунтовниците са видяни въоръжени локални ултраси и членове на незаконното придвижване на ПКК в цивилни облекла. На места по улиците се появиха бронетранспортьори и се чуха изстрели. Вътрешният министър Али Йерликая разгласи задържането на 89 души в няколко огромни града.

Британският Financial Times намира паралели сред конфликтите във Ван и " митингите в парка Гези ", които започнаха през 2013 година в Истанбул и се трансфораха в

Въпреки това безредиците, без значение от обсега си, бяха релативно локализирани. Столицата Анкара и Истанбул (с много огромно кюрдско население) не бяха наранени от митингите. Кабинетът на губернатора на Истанбул разгласи ареста на 132 души за опит за осъществяване на неразрешени демонстрации.

При такава активност на пристрастеностите обстановката може да се развие по-бързо, в сравнение с някой може би очакваше или чака. Не е несъмнено, че стачкуващите, усетили силата си, ще решат да се приберат по домовете, вместо да слагат нови претенции.

Според шефа на Министерство на вътрешните работи арестите са резултат от неразрешени демонстрации и офанзиви с камъни против силите за сигурност, само че наподобява даже последното не е толкоз значимо, колкото някои политически условия. Демонстрантите, съгласно Йерликай, са си разрешили да скандират лозунги, възхваляващи

Що се отнася до сепаратистките лозунги, в действителност в някои видеоклипове можете да чуете лозунга Bijî Serok Apo - „ Да живее водачът Aпo “. Това е името на водача на турските кюрди и Кюрдската работническа партия (турската ПКК) Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда на остров Имрали. Демонстрантите също скандираха

Прави усещане също, че лявата кюрдска партия DEM, от която беше номиниран претендентът, който преди този момент беше отдръпнат от конкуренцията, не крие изключително директните си контакти с Партията на националната народна власт (турски HDP), чиито водачи Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг бяха задържани от специфичните служби още през 2016 година по съмнение за връзки с ПКК. Говорейки за DEM, би трябвало да се означи, че в прочут смисъл той съставлява HDP.

Изглежда, че зад митингите във Ван и други турски градове с кюрдско население, стоят и други доста характерни ползи. Става дума за груповия Запад, или по-точно за неговата империалистическа част, която се пробва интензивно да постанова своите правила на международната търговия, а оттова и на играта, на международната общественост.

Едва ли има подозрение, че в организирането на тази провокация е забъркана и „ дълбоката страна “. В последна сметка страната можеше и имаше право да отреже некоректен претендент още на далечните подстъпи. В същия този случай на Зейдан беше разрешено да завоюва, а по-късно мандатът му в действителност беше лишен.

За многонационална Турция кюрдският проблем остава слабост в продължение на епохи (включително през османския период). Разбира се, западните разследващи служби са наясно с това и са употребявали кюрдския фракционизъм, с цел да сдържат упоритостите на Анкара. В исторически проект „ кюрдската карта “ е повсеместен инструмент освен за въздържане на Турция, само че и интензивно се употребява в прилежащи Сирия, Ирак и Иран.

Не на вятъра Съединените щати въоръжиха и поддържаха финансово Сирийските демократични сили (SDF) в Сирия, до момента в който кюрдските „ Отряди за отбрана на народа “ (YPG), включени в тази организация, са тясно свързани с ПКК. Това значително изяснява и провеждането от Анкара през 2015-2019 година трансгранични интервенции „ Щитът на Ефрат ”, „ Маслинова клонка ”, „ Изворът на мира ” и други

Но от какво се нуждаеха американците този път? Решението е в проектите на Турция и федералните управляващи на Ирак да основат транспортен и логистичен план „ Път на развиване “, предопределен да свърже Турция с иракското пристанище Ел Фао на 1200 км по железопътен и авто път. Строителството е планувано да завърши през 2025 година

Ако планът бъде осъществен, този маршрут ще стане най-краткият и наличен измежду коридорите Юг-Север, които ще свързват Източна Азия, Близкия изток и Европа. Основното е, че неговите основатели Анкара и Багдад нареждат „ Пътя на развиването “ като опция на американския план „ Индия – Близък изток – Европа “.

Сега несъмнено Анкара ще намерения още 10 пъти и ще претегли всичко, преди да стартира взаимна интервенция с Багдад, оповестена от Ердоган, против кюрдите. Междувременно Белият дом и Държавният департамент би трябвало да имат известно време да разрешат проблемите с хуситите и най-малко отчасти да разрешат палестинско-израелския спор, с цел да приложат своите направления и коридори.

Вярно е, че и в този случай американците никога не са обезпечени от неуспех, даже единствено предвид на обстоятелството, че сами по себе си споровете нормално не се гасят с други, както и не като поливате огъня с бензин.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед31809Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед28771Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед61720Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед52191Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед21175Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед550569Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180333Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед138780Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед123744Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед77300Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев5179Вили, Вили, за какво премълчаваш и послъгваш за кмета Иван ИвановВасил Проданов5975Защо социализмът и лявото в Съюз на съветските социалистически републики и у нас се провалиха, а в Китай - не?  Румен Петков
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР