Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и

...
Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и
Коментари Харесай

Прокурори от 12 европейски държави се обявиха за запазване на специализираното правосъдие в България 

Постоянната конференция на прокурорите, работещи против проведената престъпност, корупцията и тероризма, показаха в нарочна декларация дълбоката си угриженост от закриването на профилираното правораздаване в България.

​Прекратяването на работата на Специализираната прокуратура в страната опонира на рекомендациите на Европейския съюз, на правилата, насърчавани от Конвенцията на Организация на обединените нации против транснационалната проведена престъпност и възгледите на професионалните прокурорски асоциации, се споделя единното мнение на участниците в прокурорската мрежа. Декларацията обобщава заключенията от извършената на 28.04.2022 година Осма среща на Постоянната конференция на прокурорите с присъединяване на представители от Италия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора, Гърция, Унгария, Италия, Северна Македония, Румъния, Словения и Сърбия.

Срещата бе проведена със съдействието на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), с чиято поддръжка се реализира взаимната активност на прокуратурите отстраните участнички в прокурорската мрежа.Заключенията от форума са оповестени на електронната страница на Секретариата на Постоянната конференция.

​Позовавайки се на общия професионален опит, членовете на Постоянната конференциязаявяват в документа, че сходно решение ще окаже негативно влияние върху резултатите от битката с проведената престъпност в България, върху работата на прокуратурите, участващи в мрежата и върху интернационалното правно съдействие като цяло. Изразяват и общата си позиция за нуждата от специализация на прокурорите в битката с проведената престъпност за да сепредприемат съответни дейности против нововъзникващите й форми, да се увеличи успеваемостта в работата, да се подобрят резултатите от интернационалното съдействие, да се отговори съответно на провокациите, които актуалното общество слага пред прокурорската функционалност.

Специализацията в противодействието на проведената престъпност е общ детайл в доста страни, където в продължение на доста години продължава да доминира съзнанието, че единствено по този метод е допустимо да се обезпечи ефикасна битка против проведената престъпност и тероризма, са единомислещи участниците в Осмата среща на прокурорската мрежа.

В умозаключение „ Постоянната конференция декларира поддръжката си за активността на Специализираната прокуратура на България изапазване на профилираните правосъдни органи за битка с проведената престъпност “.

Декларацията на Постоянната конференция на прокурорите от 12 страни ще бъде изпратена на европейските институции и Конституционния съд на Република България.

Оригиналния текст на декларацията можете да видите на прикачения PDF файл.

Публикуваме част от изявленията на участници в Осмата среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи против проведената престъпност, извършена на 28.04.2022 година на тематика закриването на профилираното правораздаване в България.

Италия:

Закриването на Специализираната прокуратура в България води до намаляване на битката с проведената престъпност освен в страната, само че и в цялата наша мрежа. Заедно изминахме път, който потвърди, че специализацията в работата е от извънредно значение – и за България, като страна е на пътя на незаконни трансгранични канали, и за всички нас. Това е голяма стъпка обратно в битката с проведената престъпност, която е неприемлива за страна-членка на Европейски Съюз. Като пионери в основаването и работата на сходни профилирани институции, си даваме ясна сметка за това.

За нас е ясно, че не можем да се произнасяме за политическо решение на българския парламент, само че би трябвало на всеослушание да изразим позицията си.

Албания:

Невероятно е протичащото се в България. Специализацията в работата против проведената престъпност е нещо належащо, само че и нещо което се реализира мъчно – с огромни вложения, с доста старания и трупане на опит… Съгласни сме с констатациите на този конгрес, че е належащо да изразим позицията си в декларация, с която да желаяме да се спре закриването на българската Специализирана прокуратура.

Босна и Херцеговина:

​Изненадващ факт е, че изпълнителната власт е стигнала до такава мярка. Правителството в Босна и Херцеговина също се пробва да управлява прокуратурата и съда. Това би трябвало да спре, би трябвало да отстояваме нашата самостоятелност. Явно Специализираната прокуратура си прави добре работата в България. Не виждам причина функциониращи с години органи да се закриват. Затова поддържаме българските си сътрудници. Специализираните органи би трябвало да бъдат подкрепяни и укрепвани, а не закривани.

Гърция:

​Изказвам цялостната си поддръжка за Специализираната прокуратура, каквато я има в България. И би трябвало да изразим нашата поддръжка за българските си сътрудници. За жал, даже да приемем, че промяна в правораздаването се прави със съмнителни претекстове, би трябвало да проявим въздържаност, можем единствено да изразим позицията си. Като магистрати се подчиняваме на политическия избор.

Румъния:

Много сериозен е въпросът със закриването. Радвам се да видя поддръжката на всички за Специализираната прокуратура в България. Уверен съм, че всички български сътрудници от нормалните прокуратури са положителни експерти, само че им предстоят компликации, до момента в който навлязат в спецификата на работата. Решението на българския парламент визира всички нас, визира взаимната ни работа. Ще отнеме доста време, до момента в който възстановим директните си контакти и международноправното съдействие.

Сърбия:

​Изненадан съм от приемането на закон за разтурването на Специализираната прокуратура в България. Нашите профилирани прокуратури постоянно до момента са имали отлично съдействие и сме хвалили българските си сътрудници за техния професионализъм и опит. Само профилирани органи с пълномощия на в цялата страна и отвън нея могат да се борят с трансграничната проведена престъпност и да са ефикасен сътрудник в международноправното съдействие. Когато кандидатствахме за приемане в Европейски Съюз, на нас ни повтаряха за потребността от Специализирана прокуратура и Специализиран съд за проведената престъпност. Съгласен съм, че такива органи би трябвало да има във всяка страна.

Словения:

​През последните 2 години и над нас имаше голям напън от политическата власт. Очевидно по този начин е в множеството страни, по този начин и ще бъде. Подкрепяме твърдо сътрудниците си от България и поддържаме позицията, че профилирани прокуратури би трябвало да има във всяка страна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР