Постоянната борба с килограмите е отчайваща. Понякога просто ни идва

...
Постоянната борба с килограмите е отчайваща. Понякога просто ни идва
Коментари Харесай

Защо не мога да отслабна? Най-честите блокади пред идеалната фигура

Постоянната битка с килограмите е отчайваща. Понякога просто ни идва да се откажем. Не е огромно успокоение да знаем, че същото претърпяват милиони дами по света. Време е да помислим за повода – от време на време са отговорни хормоните, от време на време блокадата е в обмяната на веществата. Добрата вест е, че за всеки проблем има решение.
От какво има потребност организмът ни?
Сметката е елементарна – ще сме стройни, в случай че изразходваме толкоз сила, колкото одобряваме. При дами, които не спортуват и работят на бюро, това са към 2000 калории дневно. Но има хора, при които елементарните регулатори – гладът и възприятието за насищане, не действат добре. Те се хранят постоянно и по доста.  Лекарите предизвестяват, че честото ястие на мазни и сладки храни (например сладкиши, пържени картофи, бургери) изважда от равновесие сензитивната система за контролиране на апетита. Вероятно вредят и изкуствените аромати. Нужно е известно самообладание, с цел да се върнем към вярното хранене. Трябва да свикнем да консумираме най-вече пресни артикули и да заобикаляме ароматизираните - питиета, кисели млека с плодове. Да си поръчваме дребни порции и да изчакваме малко, преди да посегнем към десерта. Бавното хранене е потребно в тази ситуация.

 
Хормоните – дали всичко ни е наред?
Не сте бременни, не сте трансформирали питателните си привички, движите се както нормално, а все пак облеклата ви стават все по-тесни. Дори да се храните по-малко, не отслабвате.

Вероятно нещо не е наред с хормоните ви.

Взимате ли хапчета срещу зачеване? Някои дами задържат вода или натрупват мазнини поради съдържащите се в хапчетата хормони естроген и прогестерон. Попитайте гинеколога си дали можете да взимате хапчета с различен състав. Понякога е добре да ги промените с препарат с ниско наличие на естроген или без естроген изобщо. Алтернатива е да си  сложите хормонална серпантина (с доста по-ниско наличие на хормони) или да практикувате естествено предотвратяване с пресмятане на цикъла.

 Функционира ли вярно щитовидната ви жлеза?
Ако тя не създава задоволително Т3 и Т4 хормони обмяната на веществата се забавя. Засегнати са най-вече дамите над 40 години. Типични признаци наред с увеличеното тегло са мощна отмалялост,  запек и непрестанно да ви е студено. Лесно се изследва с кръвен тест. Може да се лекува с хормонални таблетки. Важно е да се откри вярната доза – идете  безусловно на ендокринолог.

Ако сте над 30 години, може би не ви доближава към този момент естественият стероиден хормон DHEA (дехидроепиандростерон)

При някои дами равнището му се намалява доста и тогава стартира битката с килограмите. Направете си главно хормонално проучване при ендокринолог. Ниското равнище на DHEA може да се поправя с гел, който съдържа този хормон. Дозирането би трябвало да се дефинира от доктор. Полезно е да се ядат маслини и авокадо, те са нужни за производството на този хормон.

Навлезли сте в климактериума

От средата на 40-те години равнището на прогестерона и естрогена може да стартира постепенно да се трансформира. Цикълът става неточен. Ако в този момент имате проблеми с тежестта, би трябвало да  ревизирате хормоните си. Всеки кг в тази възраст се смъква все по-трудно. Ще помогне самостоятелно избрана хормонална терапия. Консултирайте се с ендокринолог, който се е специализирал по проблемите на остаряването.

Колко калории изгарят мускулите ни?
Ако сте правили доста диети или не сте спортували последните месеци, евентуално сте изгубили част от  мускулната си маса. При хората над 30 години мускулатурата губи всяко десетилетие 5% от масата си, в случай че не упражнявате. При това състояние се изразходва по-малко сила и за намаляване би трябвало много да се понижи дневната доза калории. Ако желаете да избегнете това, би трябвало да спортувате постоянно. Разбира се, не всеки обича да се натоварва. Тогава може да ходите повече пешком или да карате колело. Игрите с децата в парка също заместват сполучливо тренировките. За бързо струпване на мускули са нужни силови тренировки. Можете да ги вършиме във фитнеса или вкъщи. Вкъщи използвайте две бутилки минерална вода като гирички. С тях се упражняват мускулите на ръцете, гръдния панер и гърба. Във фитнеса най-добре комбинирайте извършения за устойчивост, силови тренировки и съгласуваност – 3 пъти седмично по 45 до 60 минути. Приятно разследване от постоянното придвижване е нормализирането на възприятието на апетит, защото се усилва хормонът на засищането холецистокинин, който праща сигнали на мозъка, че няма потребност да ядем.

Как се храним – дали храната е нещо второстепенно за нас?
Често през обедната отмора продължавате да работите и хапвате нещо небрежно на бюрото. По време на вечерята пък гледате телевизия, слушаме музика или четем. По този метод се дебелее, тъй като просто не усещате по кое време сте към този момент сити.

Времето е разкош за множеството от нас. И по тази причина не е чудно, че се пробвате да свършите доста неща едновременно. Яденето прелестно може да се комбинира с други неща, само че това не се отразява добре на фигурата. Ако слушате музика, до момента в който се храните, поемате към 100 калории повече на ястие.

Последствията от такова съчетание не е единствено нарасналото тегло, само че може да бъдат запек или разстройство, тежест и болки в стомаха. Затова пробвайте се да се наслаждавате умишлено на храната. Отделете време за три хранения, хранете се на масата – не в колата или на бюрото в офиса да вземем за пример. И най-важното - не бързайте.
Какво е ролята на напрежението за килограмите?
При терзания някои от нас губят вкус и отслабват. Но при доста хора става тъкмо противоположното – непрестанно хапват по нещо, тъй като напрегнат тялото ни стартира да създава по-малко от хормона лептин, който потиска възприятието на апетит. Повишеният вкус при напрежение е свързан хормонално. Затова пробвайте да дъвчете дъвка.

Дълготрайният стрес също така покачва равнището на кортизола в кръвта  и непотребната сила се натрупва под формата на мазнини. Кортизолът доста постепенно се разгражда. Тук може да оказват помощ тренировките за устойчивост – да вземем за пример разходки или каране на колело . Освен това при стрес се спи незадоволително. Опитайте се да избегнете това, тъй като съгласно последни проучвания по този начин се пълнее два пъти повече. Вземете таблетки или капки валериан преди лягане.

 

 Какво е ролята на напрежението за килограмите?

 
Ако имаме ацидоза?
Ако обичате самун и спагети, всекидневно ядете колбас, сирене и месо, е допустимо да имате ацидоза, т.е. нараснала киселинност . Тя пречи на обмяната на веществата и отслабването е съвсем невероятно. Затова доста лекари поучават пациентите с наднормено тегло да одобряват храни с нараснало наличие на основи и имат триумф при свалянето на килограми.

За да задействате обмяната на веществата, е значимо една седмица да се храните по този метод. Не е належащо да гладувате и да броите калориите, а да се храните с подобаваща храна – плодовете и множеството зеленчуци са положителни в тази ситуация. Можете да ядете от тях колкото желаете. Картофите да вземем за пример засищат, могат да се употребяват в доста разновидности – варени, печени, пържени.

Какво би трябвало да заобикаляме – сирене, месо, колбаси, риба, скариди, миди, мляко, зърнени артикули и богати на белтъчини храни като боб, грах и леща. К афето, черният чай, лимонадата и алкохолът усилват киселинността. Когато обмяната на веществата стартира да работи вярно, задоволително е да внимавате да се храните уравновесено.
Какво в действителност ядем и пием?
Пресметнете какъв брой калории поемате на ден – и освен от храната, само че и от питиетата. Все повече специалисти са на мнение, че се пълнее освен от щедро хранене, а от скритите калории в напитките.

Смятате плодовите сокове за изключително здравословни и всеки ден пиете по две-три чаши. Нали имате потребност от витамини! Но дали някой се сеща, че по този метод напълно апропо сте поели към 300 калории? Ако изпиете едно капучино с две лъжички захар и една огромна бутилка лимонада за целия ден, сте си обезпечили съвсем 900 непотребни калории. За да запазите линията си, би трябвало да ги отгладувате – едно цяло хранене би трябвало да отпадне. Затова по-добре яжте плодове или зеленчуци (те са най-малко без захар), с цел да си набавите витамините. А жаждата е добре да утолявате единствено с вода и чай без захар.

Много значимо е и постоянното хранене. В противоположен случай вредите на обмяната на веществата и на храносмилането, освен че не отслабвате, а даже трупате килограми. А едно ново проучване демонстрира, че няма значение дали се храним по три или по пет пъти дневно, значимо е до каква степен съблюдаваме едни и същи часове на хранене.
Как да предотвратим йо-йо резултата?
През годините множеството от нас са правили толкоз диети, че може да се напише даже книга за тях. Но не сме постигнали доста, в противен случай – след всяко намаляване сме качвали повече килограми. Това е така наречен йо-йо резултат – обмяната на веществата се настройва за ограничения и сменя на по-ниска скорост. Затова ядем естествени количества, а пълнеем.
Какво да се направи?
Нужно е самообладание. Можете да сваляте седмично по 500 г, без да предизвикате закъснение на обмяната на веществата. При по-голямо наднормено тегло можете да стигнете и до един кг на седмица. Ще го постигнете, като приемате не по-малко от 1500 калории на ден. Някои хора отслабват, като просто пропущат вечерята. Добре е това да не се прави повече от два пъти седмично, другояче тялото го възприема като сигнал за настъпване на гладни времена и стопира изгарянето на калории. Добре е да вечеряте сред 18 и 20 часа. Така тялото има време да изгори калориите. Подходящи храни за вечеря са супи, зеленчуци, бобови растения и богати на белтъчини храни като пилешко месо, нетлъсто алено месо и риба. След 20 часа е добре да не се яде повече, с цел да не се натрупат тлъстинки на корема и ханша.
Реалистично ли е да желаеме да реализираме тъкмо такава слаба фигура?
Психолозите предизвестяват, че желанията ни за идеална фигура стават все по-нереалистични и се ориентират към дами с тегло под нормата. Дори деца страдат от тези подправени показа за хубост. Има девойки под 13 години, които към този момент са правили диети.

За възрастните също не е елементарно да се настроят положително към тялото си. Сравняваме се с манекени или модели, което е неправилно. Ако не желаеме цялостен живот да се тормозим по този начин, по-добре да се съпоставяме с дами, които обичат удоволствията и знаят по какъв начин да се любуват.

Няма и необикновен смисъл да се опитваме да отслабнем тук-там, където сме цялостни по природа– на ханша или бедрата да вземем за пример. Добре е да се харесваме такива, каквито сме.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР