Постоянната борба на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията

...
Постоянната борба на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията
Коментари Харесай

Радев в Страсбург: Вярата на Валери Жискар д`Естен в общото бъдеще на Европа трасира пътя на ЕС

Постоянната битка на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията на генерации за европейското единение. Конвентът за бъдещето на Европа, чийто президент беше той, концепцията за Европейски паричен съюз, както и за нова институционална конструкция на Европейски Съюз, открояват забележителното му политическо завещание. Това съобщи президентът Румен Радев на специфична среща със фамилията на Валери Жискар д`Естен, президент на Френската република (1974-1981 г.).

Българският президент е в Страсбург по покана на президента Еманюел Макрон и ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, където взе участие във възпоменателната гала в памет на Валери Жискар д`Естен.
 Президентство на Република България
„ Година след кончината на Валери Жискар д`Естен, вглеждайки се в неговото завещание, откриваме една „ европейска галактика “. Неговите ярки хрумвания и непоклатима религия в общото ни бъдеще трасираха пътя към основаването на новата архитектура на Европейския съюз след рухването на Берлинската стена “, уточни Румен Радев.
 
Българският президент напомни и апела на Валери Жискар д`Естен, открояващ френския общественик като един от огромните мечтатели за Европа в историята: „ Нека в никакъв случай не забравяме, че построяването на Европа е най-мирният и обещаващ план, предприеман в миналото на нашия континент “.  
 Президентство на Република България

Държавният глава беседва в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон. Теми от дневния ред на двустранните връзки, присъединението на България към Шенген, както и европейската вероятност пред Република Северна Македония  бяха измежду акцентите на диалога.

Президентът Радев уточни, че страната ни е изпълнила техническите критерии за участие в Шенген още през 2011 година и чака това да бъде прието от страна на европейските ни сътрудници. Президентът Макрон изрази кардинална поддръжка за позицията на България.

 Президентство на Република България

По време на диалога Румен Радев изрази и позицията на България, която чака съответни и необратими резултати в двустранния разговор с Република Северна Македония, които да подсигуряват европейските полезности във връзка с спазването на човешките права и прекратяване на езика на омразата, както и отбраната на българското културно-историческо завещание в страната.
Във възпоменателното събитие участваха държавните глави на Френската република Еманюел Макрон, на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, на Португалия Марселу Рибелу ди Соза, на  Република Словения Борут Пахор, както и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР