Постоянна мобилизация за протести обявиха регионалните власти в Каталуния и

...
Постоянна мобилизация за протести обявиха регионалните власти в Каталуния и
Коментари Харесай

​Постоянна мобилизация за протести обявиха регионалните власти в Каталуния

" Постоянна готовност " за митинги оповестиха районните управляващи в Каталуния и упрекнаха испанското държавно управление, че постанова изключително състояние в самостоятелната област. Десетки хиляди показват там към този момент втори ден поради ограниченията, които подхваща Мадрид, с цел да попречи на провеждането на референдум за самостоятелност.

 © Българска телеграфна агенция
Скандирания " Ще гласуваме! " и " Който не скача, е испанец! " огласяват от през вчерашния ден цяла Каталуния на протестни манифестации против дейностите на испанските управляващи за разстройване на планувания за 1 октомври референдум за самостоятелност.

40 хиляди души излязоха по улиците на Барселона. Там се стигна до конфликти сред протестиращи и служители на реда. Страстите се разгорещиха, откакто стана ясно, че са иззети 10 милиона бюлетини, а 14 чиновници на районното държавно управление са задържани за това, че продължавали да приготвят вота, макар че Мадрид го разгласи за противоконституционен.

Каталунските водачи упрекнаха испанското държавно управление, че възражда репресивните практики на фашисткия режим, управлявал Испания до 70-те години на предишния век:
Карлес Пучдемон, ръководител на районното държавно управление на Каталуния: Испанското държавно управление де факто анулира самоуправлението на Каталуния и наложи изключително състояние.Жорди Санчес, ръководител на Националното заседание на Каталуния: Ще създадем всичко по силите си, с цел да надделеят свободата и демокрацията. Ако би трябвало, ще останем непрекъснато на улиците!
" Испания се опасява от демокрацията ", бяха част от лозунгите на проява в Мадрид в поддръжка на каталунците. " Да живее обединена Испания! ", изписаха контрадемонстранти на няколко испански флагове.

Премиерът Мариано Рахой прикани каталунските управляващи да се вразумят и да спрат да нарушават конституцията, която постановява, че референдуми може да привиква единствено държавното управление в Мадрид.
Мариано Рахой, министър председател на Испания: Ако в действителност милеете за добруването на каталунците, откажете се един път вечно от тази ескалация на радикализма. Все още не е късно да се избегнат още по-големи проблеми.
Говорител на Рахой се опита да омаловажи събитията в Каталуния с изказванието, че протестиращите там са малцинство. На изборите преди 2 години националистическите партии завоюваха болшинство в районния парламент, само че с гласовете на по-малко от половината гласоподаватели. Преди 3 месеца пък допитване сподели, че 41,1 на 100 от каталунците желаят самостоятелност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР