Постоянен терор се прилага още от 1999 г. спрямо сръбското

...
Постоянен терор се прилага още от 1999 г. спрямо сръбското
Коментари Харесай

Вучич: Спрямо сръбското население в Косово се прилага постоянен терор

Постоянен гнет се ползва още от 1999 година по отношение на сръбското население в Косово, съобщи сръбският президент Александър Вучич в послание след среща в Белград през вчерашния ден с представители на косовските сърби, съобщи Б92.

По думите му от 1999 година се води " сложна и мъчителна борба за оцеляването на сръбския народ в Косово и Метохия ".

Вучич акцентира, че правата на косовските сърби ще бъдат предпазени и няма да им бъде натрапен статут на бежанци. 

Според предлагането на Прищина на всеки 90 дни сърбите би трябвало да получават виза, с цел да живеят в родната си къща, уточни президентът на Сърбия. Той добави, че това значи, че сърбите от Северно Косово " ще би трябвало да напущат Косово на 89-ия ден, с цел да получат нова виза, тъй че да могат да живеят в родния си дом, където са живели 50, 100, 120 години ".

" Не съм сигурен, че Западът има надзор върху всичко, което се случва в Прищина ", сподели още той.

Вучич съобщи, че " са засилени всевъзможен тип разследващи действия в северната част на Косово и Метохия ".

" Искаме да ви осведомяваме, че сме уведомили навреме лицата, които са в листата за очистване на режима в Прищина (и) които са били утвърдени от някои задгранични служби, като са запазили безмълвие или са кимнали с глава ", сподели още сръбският президент в изявлението си.

По думите му се е нараснало също " придвижването на подозрителни хора в Косово и Метохия ", като през последните дни, както твърди Вучич, сръбската страна е записала придвижване на хора от Чечения в Косово.

Според президента на Сърбия " задачата " на албанската страна е " да изтезава нашия народ в Косово и да докара до окончателното му прогонване ".

Преди да направи обръщението си, Александър Вучич организира среща с представители на сърбите от Косово и Метохия, която продължи към един час. На срещата бяха поканени всички политически и институционални представители на косовските сърби, представители на Сръбската листа, всички сръбски кметове, регионални шефове, както и шефове на лечебни заведения. На срещата участваха също министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, министърът на финансите Синиша Мали и шефът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович.

Разговорът се състоя, откакто президентът Александър Вучич взе участие в четвъртък в договарянията сред Белград и Прищина в Брюксел, където акцентира, че това е бил сложен ден за Сърбия и че ще продължи да се бори за мир и непоклатимост, припомня Б92.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР