Постоянен Европейски екип за незабавно реагиране при компютърни инциденти (CERT-EU)

...
Постоянен Европейски екип за незабавно реагиране при компютърни инциденти (CERT-EU)
Коментари Харесай

ЕС създава екип за незабавно реагиране при компютърни инциденти

Постоянен Европейски екип за неотложно реагиране при компютърни произшествия (CERT-EU) за институциите, органите и организациите на Европейски Съюз ще стартира да работи, въз основа на подписаното през вчерашния ден междуинституционално съглашение.

Това решение е разследване от сполучливата работа на CERT-EU като профилирано звено през последните шест години. CERT-EU ускорява отбраната против хакерските атаки, които постоянно са ориентирани против институциите, организациите и органите на Европейски Съюз.

``Сега всички органи на Европейски Съюз могат да разчитат на непрекъснат работещ екип по компютърна сигурност, който да им оказва помощ да реагират дейно на възходящия брой модерни кибернетични закани, които засягат и жителите ", разяснява Мария Габриел.

CERT-EU работи в тясно съдействие с вътрешните екипи за компютърна сигурност на европейските институции и поддържа връзка с необятна мрежа от екипи за неотложно реагиране при компютърни произшествия и компании, занимаващи се със сигурността на осведомителните системи във всички държави-членки, като обменя информация за заканите и методите на справяне с тях.

То също си сътрудничи интензивно със свои сътрудници в НАТО и със звеното по хибридни закани на Европейската работа за външна активност (EEAS).

Повече информация може да намерите на Състояние на Съюза 2017 г.-киберсигурност: Комисията ускорява реакцията на Европейски Съюз на хакерски атаки.

" Европейски Съюз ще се стреми към интернационална киберполитика , насърчаваща отворено, свободно и несъмнено киберпространство, ще подкрепя напъните за създаване на стандарти за отговорно държание на страните и ще ползва интернационалното право и ограничения за създаване на доверие в региона на киберсигурността ", разяснява Федерика Могерини.

Агенция на Европейски Съюз за киберсигурност: Като се употребява опита на съществуващата Агенция на Европейския съюз за мрежова и осведомителна сигурност (ENISA), на новата организация ще бъде възложен непрекъснат мандат да подкрепя страните членки при предприемането на ефикасни ограничения за попречване на хакерски атаки и за противодействието им.

Агенцията ще усъвършенства готовността на Европейски Съюз за реакция, като провежда годишни общоевропейски учения по киберсигурност и като обезпечава по-добър продан на познания и информация за закани посредством основаването на центрове за продан и разбор на информация.

Това ще подкрепи използването на Директива за мрежова и осведомителна сигурност, в която са планувани отговорности за националните органи да рапортуват при положение на съществени произшествия.

Последните данни демонстрират, че заканите в киберпространство се развиват бързо и че обществеността възприема киберпрестъпността като значима опасност.

Докато офанзивите чрез програмен продукт за изнудване са нарастнали с 300 % от 2015 година насам, икономическото влияние на киберпрестъпността е повишено петкратно от 2013 до 2017 година и някои изследвания сочат, че то би могло да претърпи в допълнение четирикратно нарастване до 2019 година

87 % от европейците смятат, че киберпрестъпността е значимо предизвикателство за вътрешната сигурност на Европейски Съюз.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР