Постоянен арест отреди пловдивският окръжен съд за 48-годишния Стоян Мирков

...
Постоянен арест отреди пловдивският окръжен съд за 48-годишния Стоян Мирков
Коментари Харесай

Оставиха в ареста иманярите, заловени с 820 монети в Пловдив

Постоянен арест отреди пловдивският областен съд за 48-годишния Стоян Мирков от Пловдив и Георги Карадалиев на 44 година от София. Те бяха хванати при спецакция с над 820 монети от разнообразни исторически столетия. Това е станало в миг на договорка, която не е могла да бъде осъществена, изясни прокурор Мария Тодорова. Тя посочи, че обвиняванията на двамата - държане на културни полезности, плануват отнемане от независимост.

Монетите е трябвало да бъдат пласирани зад граница. Претърсвания са били осъществени в жилището на Мирков в Пловдив и на майка му в Асеновград. Има и трето забъркано лице - Васил Грудев, който още не бил разпитан. Прокурорката изясни, че предстоят експертизи на конфискуваните монети, които към този момент са предадени в пловдивския археологически музей. Според нумизмати част от тях са подправени. Имало обаче и такива с висока историческа стойност.

Според прокуратурата на 25 октомври 2016 година Георги Карадалиев не е заявил на митницата в Бургас, че внася 63 монети. " Ако бъдат пуснати под домакински арест, има заплаха да реализират незаконна активност ", предизвести обвиняването.

Защитата нападна, че най-неадекватната мярка е непрекъснат арест. Разработката против Мирков и Карадалиев била от април т.г. " С какво е потвърдено предаването на монети от единия обвинен на другия ", попита юрист Орлин Търновалийски.

Съдия Веселина Семкова почете настояването на прокуратурата с аргумента, че двамата арестувани могат да извършат друго закононарушение или да се укрият. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР