Постите са отредени, за да ни върнат в правилната посока

...
Постите са отредени, за да ни върнат в правилната посока
Коментари Харесай

Най-вкусните рецепти за постите! Зелени суперхрани

Постите са отредени, с цел да ни върнат в вярната посока към естествения закон да се храним най-вече с растителна храна, по тази причина и великденският пост стартира от края на зимата доникъде на пролетта. През зимата хората постоянно натоварват организма с нездравословни храни, а неправилните комбинации в допълнение утежняват здравето.

Като прибавим и токсините от актуалната околна среда, организмът стартира да страда и да боледува. Това е и една от аргументите напролет да изпитваме така наречен „ пролетна отмалялост “. 
Включете зеленолистните зеленчуци. Гответе зелените храни с допустимо минимум топлинна обработка, с леко задушаване или на супи. Те се съчетават добре със зърнени храни и ядки.

Енергийният източник на римските бойци

Лападът е прочут още древността, той е употребен даже и от римските бойци, защото намалявал възприятието за жадност при физически натоварвания. С огромното си наличие на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво съществуване на мазнини, лападът се счита за извънредно здравословна храна. Сред неповторимите му свойства са профилактично деяние при диабет, проблеми с черния дроб и жлъчката.

Супа с лапад

Продукти: 1 връзка лапад, 1 връзка свеж лук, няколко стръка свеж джоджен, 1 морков, целина и пащърнак, 2 междинни картофа, 2 чаени лъжички червен пипер, сол на усет, зехтин, 1/2 чаша ориз 
Приготвяне: Изчистете и нарежете пресния лук, запържете за малко в 4 супени лъжици зехтин. Накълцайте останалите зеленчуци на дребно и ги прибавете. Залейте с вода към 3 литра и оставете да се вари на междинен огън за 20 мин. После прибавете ориза и оставете за още 20 минути. Нарежете лапада и джоджена и ги сложете най-сетне за към 10 мин. да ври с останалата част от супата.  Свалете от оганя и оставете се охлади. Тази чорба може да се яде както и гореща по този начин и хладка.

Железният крал

Листата на спанака са богати на белтъци, стоманени и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C и B3. В спанака се съдържат и огромни количества фолиева киселина, натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. В зеленчука има и флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и пазят организма от нездравословните дейности на свободните радикали.

Спанак с булгур

Продукти: спанак – 500 г, лук – 1 глава, булгур – 1 ч.ч., червен пипер – 1 ч.л., сол – на усет, джоджен, олио (зехтин) – 3 – 4 с.л.
Приготвяне: Първо се почиства спанакът и се измива. Нарязва се на дребно дружно с обелената глава лук.
Загрява се олиото и задушавате за малко към 4-5 минути. Добавя се почистен и отцеден булгур, запържва се за 2-3 минути. Прибавя се аленият пипер, разбърква се и сипвате 3 ч.ч. вода. Овкусява се със сол на усет и се прибавя ситно нарязан джоджен. Оставя се на спокоен огън да се вари до подготвеност на булгура.

Мощен биостимулатор

Kачествата на копривата не могат да скрият – тя е едно от най-полезните растения, с които ни е дарила природата. В нея се съдържат огромни количества на бета-каротин, желязо, фосфати, калций, минерали, протеини, захари и огромен набор витамини. Копривата има потвърдено диуретично, кръвоспиращо и антианемично деяние върху организма.

Коприва с леща

Продукти: леща – 500 г, коприва – 2 ч.ч., зелен лук – 3 – 4 стръка, чесън – 4 скилидки, моркови – 1 брой, доматен сок – 2 с.л., сол – 1 ч.л., червен пипер – 1 ч.л., магданоз – няколко стръка свеж, олио (зехтин) – 60 мл
Приготвяне: Почистете зеленчуците и измийте лещата. Нарежете на ситно лука и моркова и попарете копривата във вряла вода.
Запържете в сгорещената лой, чесъна и моркова и прибавете лещата дружно с към 3-4 ч.ч. вода. Оставете да заври. Вари се, до момента в който лещата омекне, след което прибавете доматите, солта и 1 ч.л. червен пипер. Оставете да се свари изцяло. Добавете и копривата, оставете да къкри на котлона за още 20 мин. Накрая прибавете накълцания магданоз. Изключете котлона и оставете да се охлади.

Див чесън – суперхрана

Левурдата съдържа извънредно скъпи съставки като витамини А, В1, В2, В3, В6, РР.  В листата й се съдържат огромни количества витамин C. Растението е богато на етерични масла и е известно с скъп минерален комплекс от калций, желязо, калий, сяра, йод, флуор, манган, селен, цинк, мед, както и други жизненоважни за организма микро   и макроелементи.

Песто от левурда

Продукти: 100 г левурда, 150 мл зехтин, 60 г орехи, 100 г кашкавал, сол
Приготвяне: Измийте левурдата, отцедете листата и ги подсушете. Отстранете дръжките и прережете листата на 3-4 места. Поставете ги в купата на блендера, прибавете орехите (за предпочитане накиснати във вода за няколко часа и по-късно отцедени) и настъргания кашкавал. Постепенно прибавете зехтина, блендирайте до приемане на хомогенна примес. Прехвърлете готовото песто в стъклен буркан, прибавете още малко зехтин и го приберете в ледник.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР