Постигнато е съгласие по методиката, с която да се внесе

...
Постигнато е съгласие по методиката, с която да се внесе
Коментари Харесай

Въвеждат методика за цените в строителния сектор

Постигнато е единодушие по методиката, с която да се внесе правдивост при цените в строителния бранш, съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Явор Пенчев в отрасловата парламентарна комисия и добави, че на следващия ден тя ще бъде пратена в Министерството на финансите, което да направи планирани планове за в допълнение нужните средства за задачата. Той заяви, че има общо мнение по разделянето на типовете строителни действия, по които да се ползва индексацията - сградно строителство, индустриални здания, индустриално строителство, мрежи и оборудване в региона на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии. Той посочи, че тази информация е предоставена от Камарата на строителите в България и тя се отнася до тежестта на строителните материали в себестойността на другите типове градежи, което значи, че всеки тип стоеж ще има друга тежест като коефициент при актуализацията на цените.

При контракти, подписани въз основата на предложения, подадени преди 31 декември 2020 година, относима ще е цената на показателя на Национален статистически институт, който ще се ползва към 31 декември 2020 година и това ще се отнася за всички несертифицирани действия по контракти сред възложители и реализатори. По контракти въз основата на предложения, които са подадени след тази дата, относимата стойност на показателя ще бъде за тримесечието, в което е подадена офертата. Индексация ще има и за действия, сертифицирани след 30 юни 2021 година Приемаме, че внезапният скок на цените в строителния отрасъл стартира от януари-февруари 2021 година, като до тогава темповете на напредък са били почти идентични - 1,5 до към 2 %, добави заместник-министърът. 

Той даде образец за индексация с оферта за осъществяване на ВиК план от август 2020 година, само че договорът с изпълнителя е подписан една година по-късно и в последното тримесечие на 2021 година са изпълнени дейностите от предмета на контракта, като тези действия са сертифицирани през януари на 2022 година. По тази формула процентът, с който ще бъде индексирана цената на сертифицираните строително-монтажни работи, е 10,5.

Министърът на районното развиване и благоустройството изрази по време на блицконтрола в отрасловата парламентарна комисия персоналното си мнение, че е по-добре да има обособен закон, който дефинира единствено инфраструктурата. Законът за създаване на инфраструктурата, както той условно бе наименуван от министъра, се опира на Закона за устройството на територията и с него ще бъдат предефинирани периодите и методите по процедурите по координиране при инфраструктурните планове. При сегашните срокът е пет-шест години, което никой вложител, в това число и страната, към този момент не може да си разреши толкоз дълго време, сподели министърът.

По-рано през днешния ден комисията одобри плана за решение за предприемане на дейности по отношение на установена заплаха от настъпване на неспособност за Агенция " Пътна инфраструктура " за реализиране на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, импортиран от ръководителя на парламентарната комисия Настимир Ананиев и група народни представители на 30 март. По време на разискванията няколко пъти от опозицията желаеха отлагането им заради незадоволителна информация, която да разреши на депутатите да вземат аргументирано решение по тематиката.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР